Compania de asigurari Euroins Romania isi exprima surprinderea fata de declaratiile facute in mass-media de service-ul auto Autodaris la adresa sa, prin intermediul Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Insolventa Euroins

"Ca urmare a comunicatului de presa remis ieri de service-ul membru ASSAI, societatea Euroins Romania i-a contactat pe reprezentantii acestuia. In urma discutiilor si cercetarilor interne amanuntite efectuate de catre cele doua companii, s-a demonstrat ca toate sumele restante sunt in prezent platite. Am fost surprinsi de comunicatul remis ieri de Autodaris, cu atat mai mult cu cat la noi situatia financiara aferenta acestui service si altor membri ASSAI este clara. Nu se putea pune problema unor asemenea sume restante", a declarat Mihnea Tobescu (foto), CEO al Euroins Romania.

In continuare, in comunicatul Euroins se precizeaza: "speram ca este o neglijenta din partea Autodaris, care nu a contabilizat toate platile facute de Euroins Romania. Asadar, cerem public ca Autodaris sa isi retraga acuzatiile nedrepte facute. In caz contrar, Euroins Romania se va vedea nevoita sa ia masurile legale ce se impun in astfel de cazuri".

La sfarsitul anului 2012, Euroins Romania a facut o majorare substantiala de capital, in concordanta cu cresterea semnificativa a volumului de vanzari al companiei in anul trecut. Aceasta majorare a capitalului a fost a cincea de cand compania este detinuta de unul dintre cele mai mari grupuri de asigurare din regiune - Euroins Insurance Group. Acesta din urma este detinut de Eurohold, o companie publica tranzactionata pe segmentul principal al Bursei de Valori din Varsovia. EIG este reprezentata in majoritatea tarilor sud-est europene, cum ar fi Bulgaria, Romania, Macedonia, Serbia si Turcia si are venituri de asigurare in 2012 de peste 160 milioane de euro. In ultimii ani, investitiile in Euroins Romania au depasit 30 milioane de euro, compania devenind unul dintre cei mai mari asiguratori din tara.

Ce a comunicat ASSAI despre Euroins


Euroins nu a achitat reparatiile autovehiculelor asigurate catre unitatea service Autodaris din Timisoara, membru al Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente ( ASSAI ), societatea de asigurari figurand cu plati neachitate catre atelierul auto incepand cu luna martie 2012.

"Eforturile unitatii service si ale ASSAI de a determina societatea Euroins sa isi achite obligatiile de plata au fost zadarnice, promisiunile de plata date de catre conducerea Euroins nefiind onorate pana in prezent", se arata in comunicatul ASSAI.

Unitatea service a inceput procedura de solicitare a insolventei societatii de asigurari Euroins Asigurari, iar vineri – 01.02.2013, aceasta a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutie care urmeaza sa isi prezinte in termen de 30 de zile avizul, care este unul consultativ.

Potrivit ASSAI, pentru a indeparta serioasele suspiciuni cu privire la modul de functionare si autorizare a acestei societati de asigurari, asociatia roaga Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa faca public ultimul raport de control care a avut loc in ultimele luni ale anului 2012, precum si toti indicatorii de bonitate ai societatii Euroins.

"Sa majorezi pretul politelor de asigurare obligatorie ( R.C.A. ), iar serviciile de despagubire sa se deprecieze atat de abrupt, nu poate dovedi grija fata de asigurat, ci doar grija pentru profitul actionarilor bulgari. Consideram ca institutia de supraveghere a asigurarilor pentru a-si indeplini cu onoare obiectivul de aparare a drepturilor asiguratilor si promovare a stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, ar trebui sa dea dovada de transparenta totala cu privire la operatiunile acestei societati de asigurari" a precizat Cristian Muntean, director ASSAI.

Un membru ASSAI a mai cerut insolventa unui asigurator


Unul dintre membri Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a mai solicitat in noiembrie 2012 deschiderea procedurii de insolventa in cazul societatii de asigurari City Insurance, in vederea recuperarii unei creante de 98.771,9 lei, ce reprezinta contravaloarea reparatiilor auto efectuate de service, in baza politelor RCA si CASCO emise de asigurator.

In urma solicitarii wall-street.ro, reprezentantii City Insurance au precizat urmatoarele:

"Inca din 25.09.2012 Societatea de Asigurare si Reasigurare City Insurance a decis sa incheie colaborarea cu SC Auto Car Grup 1 SRL, iar pana azi 19.11.2012 au fost achitate in intregime toate sumele restante. Suntem foarte surprinsi de comunicatul emis astazi de ASSAI in numele SC Auto Car Grup 1 SRL, pentru o creanta extrem de mica valoric si care insumeaza numai 20 de dosare de dauna din care: 2 dosare au fost deja achitate; 8 dosare sunt incomplete, punandu-ne in incapacitate de plata; 5 dosare se incadrau la plata in termenul legal de 30 de zile; 5 dosare erau programate la plata, iar in acest moment sunt platite”.

Euroins Romania a anuntat in ianuarie 2013 ca isi va majora capitalul social prin aport de numerar cu suma de 15 milioane de lei, la 118,5 milioane de lei, conform unei hotarari a actionarilor asiguratorului din 22 noiembrie 2012, decizia fiind precedata de o solicitare a autoritatii de reglementare din domeniu (CSA).

In prima parte a lunii noiembrie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ca institutia si conducerea Euroins Romania au convenit, in urma unei intalniri, ca asiguratorul sa isi majoreze capitalul social si sa accelereze platile restante catre asigurati, pagubiti si unitatile de reparatii auto.

"S-a stabilit, de asemenea, continuarea monitorizarii societatii de catre directiile de specialitate din cadrul CSA, precum si realizarea, la inceputul lunii februarie 2013, a unei noi analize, in aceeasi componenta", se mai spunea in comunicatul CSA.

Anterior anuntului CSA, doua asociatii care reprezinta service-uri auto indepedente si ale reprezentantelor Dacia, Renault si Nissan au avertizat asupra unor "intarzieri uriase" la plata daunelor din partea Euroins Romania.

De asemenea, cele doua asociatii - Asociatia Societatilor de Service Auto Independente si Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan din Romania - au sustinut ca majoritatea service-urilor nu mai primesc in reparatii autovehicule asigurate la Euroins Romania.

In replica, Euroins Romania a anuntat ca societatea a platit in primele noua luni ale anului 2012 despagubiri de peste 192 milioane de lei.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri