Statul austriac a injectat, incepand cu 2008, mai mult de 8 miliarde euro in bancile locale, iar garantiile s-au ridicat la 12 miliarde euro, noteaza friedlnews.com.
Cei mai mari debitori catre stat sunt Hypo Group (1,85 miliarde euro), Raiffeisen Zentralbank (1,75 miliarde euro), Volksbank AG (1,25 miliarde euro), KA Finanz (1,2 miliarde euro) si Erste Group (1,2 miliarde euro).

Alti debitori mai sunt Bawag (550 milioane euro) si Kommunalkredit (250 milioane euro). Kommunalkredit si KA Finanz au fost nationalizate in 2008, iar Hypo Group a urmat acelasi drum in 2009. La inceputul anului 2012, statul austriac a achizitionat 43% din Volksbank. Rata dobanzii la participarea la capital este de 8,5%. Anul trecut, veniturile din dobanzi au ajuns la 750 milioane euro.

Pana in prezent, nicio banca nu a rambursat ajutorul primit de la stat. Directorul general al Raiffeisen, Walter Rothensteiner, a explicat ca pentru moment banca isi va pastra capitalul primit de la stat. Totodata, seful Erste, Andreas Treichl, a afirmat ca institutia nu are de gand sa ramburseze fondurile in acest an.

Cu toatea acestea, noi injectii suplimentare nu sunt improbabile. Presedintele bancii de stat Fimbarg sustine ca activele riscante ale Hypo Group, Volksbank si Kommunalkredit totalizeaza 30-35 miliarde euro. Ar fi o iluzie sa credem ca nu vor exista pierderi, a arata Androsch. Costurile vor trebui repartizate pe urmatorii 20 sau 30 de ani, a mai spus el.

Partidul Verde din Austria se teme ca pierderile bancilor ar putea creste pana la 5,6 miliarde euro.

Pe fondul ajutorului acordat bancilor, deficitul bugetar al Austriei a fost de 3,1% din PIB anul trecut, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat era estimat. Datoria publica a tarii a ajuns la 75,4% in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri