In luna aprilie industria fondurilor deschise de investitii s-a marit, ajungand la un total de 29 de OPCVM. Luna aceasta au fost lansate FDI Premio, fond de actiuni administrat de SAI CA~IB Asset Management SA, Star Focus, fond diversificat, si Star Next, fond de actiuni, ambele administrate de STAR Asset Management SA. Fata de finele anului, cand se inregistrau 7 OPCVM diversificate si 8 de actiuni, in prezent ambele categorii numara fiecare cate 10 fonduri deschise. Numarul de OPCVM monetare s-a marit cu un nou fond, in timp ce numarul OPCVM din categora fondurilor de obligatiuni a ramas neschimbat. Fondurile diversificate si cele de actiuni detin peste 71% din intreaga piata. Activele nete ale OPCVM si-au mentinut trendul ascendent si in luna aprilie, insa cu o amplitudine ceva mai mica, si anume de 3,1%.

Pe categorii de fonduri insa, aceasta crestere variaza de la -7,5% la fondurile monetare si pana la 9,1% la cele de actiuni. La finele lunii aprilie, suma activelor nete OPCVM era de 474,1 milioane lei. Spre deosebire de luna anterioara, cand fondurile de actiuni au avut cel mai mare volum de subscrieri si intrari nete de capital, in luna aprilie cel mai mare volum il inregistreaza fondurile de obligatiuni cu peste 9,8 mil. lei, urmate la mica distanta de fondurile diversificate cu subscrieri de peste 9,6 mil. lei, dar si cu intrari nete de capital de peste 8,2 mil. lei. Numarul de investitori a ajuns la finele lunii aprilie la 74.815, in crestere cu 5%. Indicele Fondurilor Mutuale - IFM - a inregistrat o apreciere de 0,48% (46,23 puncte). In anul 2006, IFM a cunoscut o crestere de 1,57 puncte procentuale. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 13,38%.

Fondurile Monetare, la egalitate cu rata inflatiei

FDI Bancpost Plus reuseste in luna aprilie o performanta peste rata inflatiei, dar si o crestere de activ net cu 0,7%. FDI Stabilo si-a redus cu peste 50% procentul de detineri in depozite bancare. FDI Simfonia 1 si-a ajustat politica de comisioane, astfel ca a fost redus la jumatate comisionul de administrare, respectiv de la 2% la 1%.

Fondurile de Obligatiuni si Instrumente cu venit fix, subscrieri de peste 8,8 mil. lei

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au inregistrat performante cel putin egale cu nivelul lunar al inflatiei, exceptie facand doar BCR Clasic cu 0,3% si Europa Obligatiuni cu -1,0%. O performanta remarcabila de 3,1% a inregistrat-o FDI Orizont. Activele nete ale fondurilor au avut cresteri considerabile astfel: 59,2% FDI Vanguard, 18,8% FDI Tezaur, 4,8% FDI BCR Clasic si 2,8% FDI Orizont. La FDI Fortuna Gold, pe fondul unui volum mai mare de rascumparari, activul net a inregistrat o diminuare cu 3,3%. Europa Obligatiuni ramane un fond specific, care deocamdata nu beneficiaza de o conjunctura de schimb valutar favorabila, data fiind tendinta de apreciere a leului fata de euro.

Fondurile diversificate - cel mai mare volum de intrari nete din piata, peste 8,2 mil. lei

Fondurile diversificate au inregistrat la finele lunii aprilie o crestere medie de active nete cu 5,8% fata de luna anterioara. Cu o crestere de activ net peste medie se situeaza FDI BCR Dinamic cu 11,5% si FDI Transilvania cu 9,9%. Majoritatea fondurilor au inregistrat performante lunare peste rata inflatiei, incepand cu 0,8% (FDI Concerto) si culminand cu 1,8% (FDI BT Clasic).

Fondurile de actiuni - crestere de active nete cu 9,1% pe categorie

Fondurile de actiuni inregistreaza la finele lunii aprilie performante pornind de la 0,3% FDI BCR Expert si pana la 1,5% la FDI BT Maxim. Cu performanta lunara inca negativa se gasesc FDI FON cu -0,004% si FDi Intercapital cu -0,8%. Cu evolutie constant crescatoare a activului net in ultimele luni se evidentiaza FDI Active Dinamic care inregistreaza pentru aprilie o crestere cu peste 54% a activului, depasind astfel pragul de 4 mil. lei.

AOPC - Fonduri Inchise de Investitii

Luna aprilie consemneaza pentru categoria AOPC - fonduri inchise de investitii, performante pozitive pe linie, pornind de la 0,4% si pana la 1,0%. Spre deosebire de luna anterioara, se remarca un volum de intrari nete sensibil mai mare si care se datoreaza Fondului Privat Comercial. DEPFA ROMANIA MONEY MARKET a avut si in luna aprilie aceeasi evolutie corespunzatoare trendului pietei monetare si de aceea performanta inregistrata a fost o crestere de 0,4% atat a unitatii de fond, cat si a activului net BT Invest 1. Cu un randament lunar de 1,0%, fondul incepe sa recupereze din handicapul generat de evolutia pietei bursiere din lunile anterioare. Si activul net inregistreaza acelasi nivel de crestere, adica 1,0%. Nici acest fond nu a avut in acest an operatiuni de subscriere/rascumparare.

Efecte de comert

Fondul Privat Comercial, care a pornit cu un activ net de peste 15 mil. lei, este cel mai dinamic membru al pietei fondurilor inchise. Astfel, cu intrari nete de capital de peste 1 mil. lei, obtine in aceasta luna o crestere de activ net cu peste 7,7% si o performanta lunara de 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri