Cum mult discutata reforma din sistemul sanitar se tot lasa asteptata de vreo cativa ani, clinicile medicale si societatile de asigurari au decis sa faca un pas inainte in ceea ce priveste sistemul privat de sanatate din Romania si sa defineasca o noua etapa in medicina privata, strans legata de asigurarile de sanatate.

Consolidari, investitii si asteptari majore dinspre reforma sanatatii. Asa se intrevedea 2013 prin ochii jucatorilor din industria medicala privata. Proiectul unei noi legi a sanatatii a fost lansat in dezbatere publica la inceputul lunii iulie de anul trecut, dar si aceasta varianta, precum cea precedenta, lasa un spatiu foarte larg de interpretare, in ceea ce priveste legislatia secundara legata de pachetul de baza, si reprezinta una dintre principalele carente reclamate de asiguratori: impredictibilitatea.

Astfel, nu este clar daca pachetul de baza va acoperi partial sau nu bolile critice sau numai toate celelalte cheltuieli legate de afectiunile obisnuite. Daca pachetul de baza va include si boli grave, atunci toti asiguratorii vor dori sa se implice in asigurarile obligatorii. Pe de alta parte, daca pachetul va fi construit pe afectiunile simple, dar cu cheltuieli multiple, greu de verificat, atunci plaja de boli critice va trece in facultativ, iar focusul companiilor de asigurari va fi pe asigurarile facultative.

Schimbare de macaz in strategia clinicilor medicale?


Dar, pana la o forma finala, clinicile medicale si societatile de asigurari au decis sa lanseze deja asigurari medicale co-branded. Primul pas, in acest sens, a fost realizat de catre Groupama Asigurari si reteaua privata de sanatate Regina Maria, care au semnat in data de 8 februarie un parteneriat pentru lansarea unui produs co-brand, pe piata asigurarilor medicale din Romania: Asigurarea Medicala Integrala. La numai cinci zile, MedLife si Generali Asigurari au lansat, la randul lor, o asigurare de sanatate, denumita Vital MedLife.

Amandoua produsele imbina avantajele oferite de un abonament medical cu cele ale unui produs de asigurare medicala si in decontarea directa in cadrul retelei de clinici si spitale a furnizorului de servicii medicale respective. Acest tip de parteneriat, in toate fazele de definire a produsului, este un pionierat in piata locala de asigurari.

"Acest produs ne va permite sa acoperim nevoile medicale ale unui segment de populatie pe care nu ne-am concentrat pana acum cu produsele noastre - segmentul retail si cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Expertiza combinata a Groupama pe zona de asigurari individuale si a Retelei noastre in deservirea clientilor corporate a condus la conturarea acestei asigurari medicale integrale", a declarat Fady Chreih, director executiv al Retelei private de sanatate Regina Maria.

Asigurarea Medicala Integrala este structurata in 3 pachete de servicii, construite in functie de profilul clientilor si care acopera atat zona de analize, tratament si consult in regim ambulatoriu sau de urgenta cat si de chirurgie sau spitalizare. In plus, in functie de pachetul ales, serviciile medicale de maternitate precum si tratamentul in clinici aflate in afara tarii pot fi incluse. Produsul va fi disponibil, atat pentru clientii persoane fizice cat si pentru clientii IMM sau corporate, incepand cu luna martie.

La randul sau, asigurarile de sanatate privata Vital se adreseaza persoanelor fizice, cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani, pentru tratamente in cadrul retelei de servicii medicale Medlife si cuprinde interventii chirurgicale, spitalizare, consultatii multidisciplinare, analize de laborator, precum si de servicii de imagistica.

Programul este unul gradual si curpinde patru componente: pachetul de baza, Vital MedLife - “Chirurgie si Spitalizare” , precum si alte trei optiuni suplimentare, dupa cum urmeaza: Vital MedLife - “Fracturi, Entorse, Luxatii” , Vital MedLife - “Consultatii si Investigatii” si Vital MedLife - “Imagistica”. Valoarea minima a unei asigurari Vital este de 45 lei / lunar, acesta fiind costul pachetului de baza, in timp ce valoarea maxima este de 264,5 lei / lunar, aici fiind incluse cheltuielile pentru toate serviciile medicale, inclusiv cele necesare pentru coasigurarea sotului / sotiei si al unui copil.

Pana in prezent, sistemul legislativ actual a permis beneficii fiscale pentru abonamentele medicale vandute pe modelul politelor de asigurare, dar cu amendamentul ca sunt deductibile, fiind etichetate drept medicina muncii. Structura existenta le permite managerilor sa ascunda abonamentele medicale premium sub "umbrela" cheltuielilor pentru medicina muncii, realizate in cadrul companiilor, iar aceasta conduce la pierderea unor sume importante de la bugetul de stat.

In acest moment abonamentul functioneaza precum un plan de asigurare, intr-un cadru legislativ greu de inteles si fara a fi reglementat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Acordurile co-branded in societatile de asigurari si furnizorii de servicii medicale ar insemna astfel o schimbare de macaz, in ceea ce priveste strategia celor din urma, si in cele din urma o sansa reala pentru dezvoltarea pietei de asigurari de sanatate, intr-un ultim ceas, pana la mult asteptata reforma.

Cati bani inghite acum sistemul de sanatate?


Desi beneficiaza de o comunicare publica intensa, domeniul asigurarilor de sanatate nu a inregistrat pana in prezent progrese tangibile. De altfel, acesta inca reprezinta sub 2% din primele de asigurare generale din Romania, spre comparatie cu nivelul mediu european, de peste 25% (date / Comisia Europeana a Asigurarilor, 2012). Valoric, la finalul primelor trei trimestre de anul trecut, piata asigurarilor private de sanatate insuma 25,3 milioane de lei, in crestere cu 157,6%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, cand totalizau numai 9,8 milioane de lei, conform datelor CSA.

Piata de servicii medicale private este de 500 milioane euro, din care jumatate sunt plati ale populatiei, iar jumatate sunt plati efectuate de stat catre privati. Abonamentele reprezinta 30 milioane euro, iar asigurarile de sanatate 20 de milioane de euro.

In acelasi timp, totalul cheltuielilor publice cu sanatatea in Romania nu depaseste 5,4% din PIB in timp ce in alte tari europene, cheltuielile ating: Franta - 11,1%; Germania - 10,7%; Olanda - 9,2%. Un studiu recent arata faptul ca, in Romania, sanatatea implica o serie de costuri chiar si pentru persoanele care contribuie la sistemul de asigurari sociale, circa jumatate dintre respondenti declarand ca au fost nevoiti sa cheltuie in jur de 850 de lei in perioada spitalizarii. Persoanele care nu platesc contributii la asigurarile sociale de sanatate, trebuie sa suporte costuri zilnice care pornesc de la 100 lei si ajung chiar si la 1.000 lei, pentru spitalizarea in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Pe de alta parte, in spitalele private, tariful pentru o zi de spitalizare incepe de la 300 lei, in timp ce costul unei interventii chirurgicale simple poate urca si pana la 7.000 de lei.

Informatiile statistice de mai sus, evidentiaza ca cea mai mare problema a sistemului sanitar din Romania ramane in continuare lipsa de fonduri, in conditiile in care bugetul alocat sanatatii per capita este unul dintre cele mai mici din Europa. Din punctul de vedere al cotelor de contributie la asigurarile sociale de sanatate, Romania, cu 10,7% (5,5% pentru asigurati si 5,2% pentru angajatori), se situeaza printre tarile cu cele mai reduse niveluri de impozitare din Europa. Spre comparatie, in Cehia contributiile ajung la 13,5% din salariul brut, in Slovacia la 14%, in Slovenia la 12,9%, iar in Bulgaria la 16%, arata un studiu al Expert Forum.

Autorii studiului sustin ca situatia actuala, in care 6,8 milioane de contribuabili finanteaza cheltuielile cu sanatatea a 19 milioane de asigurati, nu poate fi sustinuta pe termen lung, "mai ales daca tinem cont de tendintele certe de imbatranire a populatiei si de nivelul cheltuielilor din statele UE".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri