Fitch Ratings a atribuit vineri ratingul "BBB-" emisiunii de obligatiuni in dolari a Romaniei, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu maturitate in august 2023, efectuata cu o zi in urma.
Calificativul corespunde ratingului "BBB-" al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, care are perspectiva stabila, arata Mediafax.

Obligatiunile au un cupon de 4,3575%, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Romania a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe pietele externe, titlurile avand un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depasit de cinci ori suma imprumutata.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 14,12 miliarde lei, la care se adauga inca 502,5 milioane euro.

Necesarul brut de finantare al Ministerului de Finante din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat fata de 2012 datorita volumului datoriei publice care ajunge la scadenta si trebuie refinantata.

Romania a iesit joi pe pietele externe, cu intentia de a imprumuta intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari.

Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si a fost intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.

Romania a mai emis obligatiuni in dolari anul trecut, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.

Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri