Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus la 9 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo, dupa ce in precedentele trei saptamani a ridicat treptat plafonul, de la 6 miliarde lei la 11 miliarde lei.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana, potrivit Mediafax.

Diminuarea sumei disponibile in cadrul licitatiei repo nu a afectat cursul de schimb si nici dobanzile.

Plafonul a fost majorat lunea trecuta pentru a treia saptamana consecutiv si a ajuns la 11 miliarde lei. Suma de lunea trecuta a fost imprumutata de 16 banci. Atunci, sumele licitate de banci au cumulat 32,92 miliarde lei, fiind sub recordul atins in prima licitatie repo din luna februarie, de 38,496 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Aceasta este a 20-a saptamana consecutiva in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin licitatia repo.

La finele lunii ianuarie, banca centrala a ridicat la 9 miliarde lei suma pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, dupa ce in perioada 8 octombrie - 21 ianuarie sumele au fost cuprinse intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei.

Majorarea sumei disponibile pentru licitatiile repo a venit dupa ce BNR a anuntat la inceputul anului intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ramas la 4,97% - 5,47% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri