Criza i-a determinat pe locuitorii “batranului continent” sa fie mai pesimisti si tot mai multi europeni au dubii cu privire la modelul economic european, insa o renuntare la acest model ar duce la o pierdere a unor puncte puternice, a precizat economistul-sef al Bancii Mondiale pentru zona Europei si Asiei Centrale, Indermit Gill, in cadrul unei conferinte organizate la BNR cu ocazia lansarii raportului “Golden Growth: Restoring the lustre of the European economic model”.

Raport Banca Mondiala Europa

El spune ca pentru a determina ce merge bine sau rau in modelul economic european autorii studiului au analizat 45 de tari de-a lungul ultimelor cinci decenii.

“Cu cat am analizat modelul european cu atat am descoperit mai multe lucruri bune. Europa a facut progrese vizibile in ultimii 50 de ani. Spre deosebire de Statele Unite ale Americii (SUA), care ia oameni nevoiasi si ii transforma in cetateni cu venituri mari, Europa a luat tari sarace si le-a impulsionat economic”, a explicat Gill.

Economistul-sef al Bancii Mondiale pentru zona Europei si Asiei Centrale a mentionat ca in Romania, la fel ca in toate tarile in care a lansat raportul, a intalnit oameni pesimisti cu privire la situatia economica a “batranului continent”.

“Ar trebui sa vizitati mai multe tari din afara Europei si o sa observati cat de norocoasa este Romania ca face parte din Uniunea Europeana (UE)”, a afirmat Indermit Gill.

El a aratat ca 58% din cheltuielile cu asistenta sociala la nivel global sunt consumate in Europa, desi continentul totalizeaza numai 10% din populatia globala si o treime din produsul intern brut (PIB) mondial.

“Aceasta este marea problema a Europei, iar un astfel de model este greu de sustinut daca nu ai o populatie in crestere. In urmatorii 15 ani se estimeaza ca Europa va pierde un milion de angajati”, a punctat oficialul Bancii Mondiale.

“Europa nu cheltuie mai mult decat alte tari pe educatie sau transport, dar cei mai multi bani merg in protectia sociala. SUA sau Australia nu inseamna ca nu au grija de oamenii batrani sau saraci, doar ca ele definesc altfel aceste standarde”.

Indermit Gill ofera exemplul Frantei, unde in prezent comparativ cu anii 1960, guvernul trebuie sa plateasca unei persoane pensie 15 ani in plus, pe fondul reducerii varstei de pensionare si a cresterii sperantei de viata.

Economistul-sef al Bancii Mondiale pentru zona Europei si Asiei Centrale a precizat ca o tara care cheltuie mai mult de 10% din PIB pe protectie sociala trebuie sa aiba grija, pentru ca astfel neglijeaza cresterea economica.

Romania a inregistrat anul trecut cheltuieli cu asistenta sociala de 67,05 miliarde lei (15 miliarde euro), respectiv de 11,5% din PIB, in scadere cu 1,4% fata de 2011.

“Romania nu o duce chiar rau din acest punt de vedere (asistenta sociala – n.r.), dar trebuie sa aiba grija in urmatorii ani”, a punctat Gill.
Tot el spulbera intentiile si oficialilor romani care doresc intrarea in zona euro intr-un orizont de timp scurt, spunand ca “daca nu ai un mediu de afaceri intre primele 40 de tari din lume nu trebuie sa adopti euro”.

Romania s-a mentinut pe pozitia 72, din 185 de tari, in clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Bancii Mondiale (BM), dupa ce in editia precedenta a coborat sapte locuri.

In intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat in raportul institutiei internationale, accesul la credit in Romania a devenit mai usor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garantii.

De asemenea, infiintarea unei afaceri a fost simplificata, prin reducerea timpului necesar pentru obtinerea cazierului fiscal de la agentia de administratie fiscala, se arata in raport.

“Romania a coborat in acest top nu pentru ca a facut ceva rau, ci pentru ca ceilalti competitori au avansat in ultimii ani. Romania se aseamana mai mult cu tarile din sudul Europei in privinta usurintei cu care se fac afacerile, decat cu statele nordice care se apropie mai mult de modelul american: o educatie buna si un management inovator”, a declarat Gill.

Singapore conduce in clasamentul Doing Business pentru al saptelea an consecutiv. In top zece se situeaza si Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia si Australia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri