BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorarii cu 68,2% a costului cu provizioanele de risc, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), se arata intr-un comunicat al bancii.
Wall-Street.ro a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca BCR a intrat pe pierdere, potrivit standardelor internationale de contabilitate (IFRS), cu un rezultat negativ de peste 1,1 miliarde lei, din cauza cresterii puternice a provizioanelor.

Citeste si EXCLUSIV: BCR raporteaza prima pierdere anuala de la infiintare


„Anticipam cu nerabdare transformarea bancii noastre si a viitorului nostru. Acest proces a inceput in 2012 si va continua pe parcursul anului 2013. Obiectivele noastre sunt clare, in primul rand tintim imbunatatirea treptata a calitatii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. In paralel, cautam sa optimizam calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizarii departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generala a modelului operational”, a declarat Tomas Spurny, presedintele BCR.

BCR a obtinut un rezultat operational in valoare de 2,35 miliarde lei (528,9 milioane euro) in 2012, in scadere cu 3,3%, in principal din cauza venitului net din dobanzi mai mic, partial compensat de scaderea costurilor, venituri din comisioane mai ridicate si rezultatul net din tranzactionare mai bun.

Venitul operational a scazut cu 2,2%, pana la 4 miliarde lei (906,3 milioane euro), fata de suma de 4.13 miliarde lei (974,3 milioane euro) in anul precedent. Declinul a fost cauzat in principal de cererea slaba de credite de consum, precum si de nivelul redus al creditelor de investitii si de capital de lucru pentru companii, cu impact asupra venitului net din dobanzi, in scadere cu 7,6% fata anul anterior, pana la 2,9 miliarde lei (648,6 milioane euro).

Venitul net din comisioane a crescut cu 9,4% fata de anul anterior, pana la 634,8 milioane lei (142,4 milioane eurp), in principal datorita volumelor mai mari de tranzactionare. Rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 21,8%, respectiv cu 91,9 milioane lei fata de anul anterior, adaugand 514,3 milioane lei (115,4 milioane euro) la veniturile pe anul 2012, in principal datorita castigurilor din tranzactiile de schimb valutar si re-evaluari.

In pofida cheltuielilor semnificative de restructurare, cheltuielile operationale au scazut cu 0,8% fata de anul anterior, la 1,68 miliarde lei (377,4 milioane eurp), multumita masurilor extinse de optimizare si managementului strict al costurilor. Costurile de restructurare aferente anului 2012, inclusiv costuri anticipate pentru anul 2013, au fost acoperite de economiile facute cu cheltuielile de personal, chirii si cladiri, consultanta, marketing. Astfel, raportul cost-venituri a ramas stabil la 41,6% fata de 41% in 2011, in pofida cheltuielilor semnificative de restructurare inregistrate in 2012.

"Restructurarea in profunzime a operatiunilor noastre are in vedere, mai intai de toate, imbunatatirea experientei clientilor si adaptarea generala a organizatiei la noile realitati de pe piata bancara din Romania. Nu am nici o indoiala ca echipa BCR va avea succes in fata acestei provocari", a adaugat Tomas Spurny.

Rata creditelor neperformante a fost de 26,7% din portofoliul total de credite la sfarsitul lui 2012, in timp ce formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atat in termeni absoluti cat si relativi.

BCR inregistreaza al patrulea trimestru consecutiv in care s-a imbunatatit rata de acoperire a creditelor neperformante, in prezent 58,6%, semnificativ superioara valorii de 50,6% la sfarsitul anului 2011.

Ratele de solvabilitate se mentin mult peste cerintele de reglementare (min 10%) ale Bancii Nationale a Romaniei, fiind de 12,4% in decembrie 2012 (BCR neconsolidat, aplicand IFRS cu filtre prudentiale). De asemenea, rata capitalului de rang 1+2, la o valoare de 18,6% (decembrie 2012, Grupul BCR, IFRS) arata clar rata de adecvare a capitalului BCR si sustinerea continua din partea Erste Group.

Volumul agregat al creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a ramas stabil la 53,24 miliarde lei (11.979,5 milioane euro), (-0,2%) fata de 53.376,3 milioane lei (12.346,2 milioane euro) la finele anului 2011, activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba. Banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in lei, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.

Sumele datorate clientilor au ramas in cea mai mare parte stabile la 37,87 miliarde lei (8,52 miliarde euro) la sfarsitul lunii decembrie 2012 (-4,5% fata de perioada similara a anului anterior). Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, in timp ce banca se bucura de sprijinul sustinut al bancii-mama, precum si de surse de finantare diverse prin emisiunea de obligatiuni in cadrul programului MTN.

BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata, controland 19,3% din cota de piata a activelor, in pofida scaderii activelor totale cu 4,5% fata de perioada similara a anului anterior, la suma de 73,3 miliarde lei (16,5 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri