Bancile vor putea primi date de la Fisc privind situatiile financiare declarate de potentialii clienti numai daca va fi modificat Codul de Procedura Fiscala in legatura cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fara ca bancile sa poata urmari in timp evolutia debitorului.
"La discutiile dintre ARB, BNR si ANAF s-a cerut acceptul institutiei pentru a facilita accesul bancilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, bancile ar urma sa aiba posibilitatea de a interoga situatia fiscala a celor care aplica pentru credite sau alte instrumente de finantare, simplificandu-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toti jucatorii. Totusi, acordul de la Fisc va fi unul conditionat, si pe un termen definit. Bancile vor putea verifica un client doar cand aplica pentru un produs de finantare, nu si pe perioada de derulare", au declarat surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax.

Bancile au propus inca din urma cu cativa ani sa poata verifica direct la ANAF datele privind situatia financiara a clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru a se asigura ca informatiile livrate de aplicanti nu sunt false, dar si pentru degreva clientii de birocratia implicata.

Discutiile dintre ARB si ANAF au fost intensificate in 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, inainte de campania electorala.

Necesitatea unui acord a devenit cu atat mai presanta cu cat Parchetul a inceput anul trecut ample anchete privind mari fraude in mai multe banci, implicand declaratii false privind bilanturile contabile sau chiar acte de identitate flase.

In cadrul discutiilor dintre ARB, ANAF si BNR s-a propus, pentru inceput, ca bancile sa solicite, pe baza unui acord dat de client, date din bilanturi si situatia platilor restante inegistrate de acesta.

Ulterior, tot cu acordul clientului, ANAF ar urma sa acorde acces cu certificat calificat la o baza de date unde sa fie postate informatiile necesare, cu asigurarea identitatii si trasabilitatii operatiunilor.

Codul de procedura fiscala prevede ca functionarii publici din cadrul administratiei fiscale, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

"Informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai: a) autoritatilor publice, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege; b) autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate in baza unor conventii; c) autoritatilor judiciare competente, potrivit legii; d) in alte cazuri prevazute de lege", se mentioneaza in Cod.

De asemenea, Codul de procedura fiscala stabileste ca si autoritatea care primeste informatii fiscale este obligata sa pastreze secretul asupra informatiilor primite.

Ca exceptie, pot fi transmise informatii privind operatiunile fiscale contribuabilului insusi sau succesorilor acestuia.

"Este permisa transmiterea de informatii cu caracter fiscal in alte situatii decat cele prevazute la alin. (2), in conditiile in care se asigura ca din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice", se mai spune in Cod.

Directorul directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca fost facut un prim pas pentru finalizarea unor intelegeri privind schimbul de date intre banci si Fisc, sau banci si Evidenta Populatiei, intrucat Serviciul de Telecomunicatii Speciale ar fi fost de acord sa asigure securitatea transmisiei de date.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri