Tranzactiile cu obligatiuni pe piata secundara au fost sporadice anul trecut la Bursa de Valori, reprezentand numai 22,5 la suta din valoarea emisiunilor cu aceste instrumente financiare, in suma de 2.365 miliarde lei. Operatiunile cu aceste instrumente financiare au totalizat 532,9 miliarde de lei, in timp ce rulajul tranzactiilor cu actiuni a fost de 24.150 miliarde de lei.

"Principalele cauze care determina lichiditatea redusa a pietei obligatiunilor sunt strategiile de investire "cumpara si pastreaza" adoptate de majoritatea investitorilor care au achizitionat obligatiuni cu intentia de a pastra plasamentul pana la scadenta, precum si valoarea relativ redusa a emisiunilor, comparativ cu potentialul pe care il are aceasta piata", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB, citat de Mediafax. Pe piata interna au fost emise obligatiuni cu cupon fix sau variabil, cu rambursare partiala a principalului in decursul perioadei de viata a obligatiunii sau cu decontare integrala la scadenta, precum si obligatiuni cu valuta de tranzactionare identica sau diferita de valuta de decontare (valoarea principalului este exprimata in euro si decontarea tranzactiei se face in lei).

"Dezvoltarea pietei instrumentelor financiare cu venit fix este mult ingreunata de lipsa de pe piata bursiera a titlurilor de stat. Aceste instrumente, care practic nu au un risc legat de emitent, asigura obtinerea unei curbe a randamentului la care se raporteaza intreaga piata a imprumutului obligatar", a mentionat Farmache.

Din categoria titlurilor listate la cota Bursei fac parte 20 de obligatiuni municipale, majoritatea emise in 2003, precum si obligatiunile corporatiste emise de BRD in aprilie 2004, cu scadenta in martie 2007. Municipalitatile s-au imprumutat pe termene cuprinse intre un an si jumatate si sase ani, cele mai multe angajamente avand o scadenta cuprinsa intre doi si trei ani. Nivelul dobanzii oferite investitorilor difera de la emisiune la emisiune. Cele mai multe serii de obligatiuni municipale au ca referinta dobanda medie pe piata interbancara pentru depozite (BUBID) si credite (BUBOR), la care se adauga cateva puncte procentuale. Dobanzile sunt calculate trimestrial sau semestrial de catre emitent. Rata anuala a cuponului variaza intre 14 la suta (Arad) si 20 la suta (Aiud si Oradea), preponderente fiind cotele de 18 la suta si 19 la suta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri