Continuarea creditarii in euro este contraproductiva, iar programele guvernamentale, de tip Prima Casa, nu fac nimic pentru a sprijini imprumuturile in moneda nationala, a precizat presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, in cadrul unei conferinte organizate cu prilejul anuntarii rezultatelor financiare ale bancii in 2012.
ING Bank a decis sa acorde exclusiv credite in lei, incepand cu 1 ianuarie 2013, intrucat exista un risc crescut la contractarea unui imprumut ipotecar in valuta, in timp ce veniturile persoanelor fizice sunt obtinute in lei.

In schimb, in prezent, rata lunara la un credit in lei de 50.000 de euro (echivalent 218.000 lei, la un curs de 4,36 lei/euro) este cu aproape 20% mai mare decat in cazul aceluiasi imprumut in moneda unica.

“Cu prognoza actuala de apreciere a leului, populatia considera din nou ca nu mai conteaza riscul valutar, insa nu poti merge la infinit cu creditarea in euro, pentru ca s-au vazut riscurile in timpul crizei. Suntem nationalisti numai cand vine vorba de a ne bate cu Germania”, a aratat Negritoiu.

El spune ca, daca vom intra in zona euro la un curs de 4,3 lei/euro, atunci “am terminat-o”, deoarece cursul de schimb trebuie condus catre competitivitatea Romaniei pentru a ajuta consumatorul. “Vom intra in zona euro in 5-6 ani de cand ne vom propune acest obiectiv. Limitarea creditarii in euro a fost recomandata de BCE. In Polonia, banca centrala aproape ca interzice creditarea in valuta. Acolo expunerea sistemului bancar pe imprumuturi in monede straine este de 20%, in timp ce in Romania este de 60%”.

Misu Negritoiu a mai afirmat ca piata merge oricum in directia creditarii in lei si ca decizia unor jucatori mari, precum BCR, de a acorda imprumuturi numai in moneda nationala ar putea oferi un impuls in aceasta directie.

De asemenea, directorul general al ING Bank, Michal Szczurek, considera ca decizia bancii de a credita strict in lei este una strategica si este sigur ca soldul imprumuturilor va creste in perioada urmatoare.

“Daca clientul ia un credit in lei pentru a cumpara un apartament evaluat in euro ii vom oferi un curs de schimb preferential. Vom lansa aceasta oportunitate pentru clienti in curand”, a precizat Szczurek.

ING Bank Romania a inregistrat anul trecut un profit brut de 232 milioane lei (52,13 milioane euro), in crestere cu 44% fata de 2011, pe fondul cresterii veniturilor intr-o masura suficient de mare incat sa absoarba costul provizioanelor de risc.

Banca a incheiat 2012 cu un venit net de 833 milioane lei, reprezentand o majorare de 19% fata de anul precedent. Activele totale au urcat la 16,35 miliarde lei, cu 15% mai mult fata de 2011.

Costurile de risc s-au majorat cu 60% anul trecut, de la 103 milioane lei la 165 milioane lei.

Portofoliul de credit a crescut cu 2%, la 9,63 miliarde lei, cresterea atat pentru segmentul de retail, cat si corporate fiind de 2%. Portofoliul de depozite a urcat cu 7%, la 11 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri