Sistemul bancar ar trebui sa recladeasca in primul rand relatia de incredere dintre clienti si banci in ceea ce priveste creditarea, incredere care a fost erodata sever in cei patru ani de criza, a declarat joi directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu.
"In materie de creditare cred ca ar trebui sa recladim increderea. Din nefericire, criza aceasta de patru ani de zile a erodat sever capitalul de incredere intre banci si clientii lor. (...) Constatarea amara pe care o fac este ca, din pacate, bancile au fost prezentate deseori ca inamicii publici, cei care nu vor decat sa pacaleasca clienti, sa se imbogateasca si va imaginati ca o asemenea ofesiva asupra capitalului de incredere reciproca intre clienti si banci face aproape cu mare dificultate reluarea realmente a relatiilor de creditare", a afirmat Bunescu la o conferinta pe tema administrarii riscului organizata la BNR, conform Mediafax.

El s-a declarat convins ca nimeni nu si-a imaginat in septembrie-octombrie 2008 ca aceasta criza va dura in Romania mai bine de patru ani, si ca va afecta foarte mult performanta creditarii in sistemul bancar. Bunescu a reamintit ca anul trecut ponderea creditelor neperformante a depasit 18% in sistemul bancar.

"Din 100% portofoliu de credite sa ai, ca o medie, cam 18% credite care nu mai produc nimic, la care nu se mai incaseaza aproape nimic, cum sa asiguri primenirea creditarii? Pentru ca noi, bancile, suntem intermediari, atragem resurse de pe piata si le dam in creditare. Daca o buna parte din resursele avansate in creditare nu se mai intorc, deci 18% nu mai ai acel serviciu al datoriei, va puteti lesne imagina ca motoarele astea de creditare se franeaza",a spus directorul BRD.

Bunescu a mentionat ca aceste costuri se regasesc in bilantul bancilor, amintind recordul negativ al situatiei financiare din sistemul bancar de anul trecut, cu peste doua miliarde lei pierderi, dupa standardele internationale de raportare financiara., "deci dupa toate regulile comparabile cu alte tari".

El a recunoscut ca la creditele pentru populatie bancile au avut in perioada de expansiune economica excesele, nepriceperea si entuziasmul lor, insa spune ca in general problema creditelor neperformante la retail banking este in buna masura solutionata prin provizionare sau scoatere din bilant.

"Problema care apare in continuare si apasa foarte greu asupra gesiunii creditelor si a riscurilor aferente ramane creditarea acordata companiilor. Nu ma refer la marile companii. Aceastea, din fericire, au traversat ceva mai bine perioada de criza, (...) insa IMM-urile au fost cel mai sever lovite. Segmentul acesta inregistreaza la nivelul sistemului bancar cele mai multe credite neperformante", a mai spus oficialul BRD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri