O usoara crestere a subscrierilor la asigurarile generale, o stagnare a evolutiei asigurarilor de viata si un total agregat de 7,5 miliarde de lei, mai mare cu aproximativ 4 % fata de 2011, reprezinta principalele repere ale rezultatelor celor 22 de membri UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, in 2012.
Calculul a avut in vedere valoarea nominala a cifrelor, neidexate cu rata inflatiei, potrivit asociatiei. Corelate cu estimarile principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada de raportare (cresterea economica a Romaniei a fost mai degraba simbolica 0,2-0,5% iar rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 5%) rezultatele asiguratorilor UNSAR indica o scadere in termeni reali, ceea ce inseamna ca piata de profil nu si-a revenit dupa anii de criza economica.

"In acelasi timp insa, aceleasi rezultate, comparate cu cifrele anilor trecuti indica un trend usor crescator ceea ce reprezinta un motiv de optimism pentru perioada urmatoare. Si alti indicatori de referinta pentru domeniul asigurarilor reflecta o usoara revenire a pietei. Gradul de penetrare al asigurarilor, calculat ca raport dintre primele brute subscrise si populatia tarii, arata ca in medie cheltuielile cu asigurarile "per capita" au fost de 97,9 euro in 2012, suma in crestere fata de 2011 (97,1 euro), respectiv 2010 (91,8 euro)", se arata in comunicatul asociatiei.

In continuare, se precizeaza ca densitatea asigurarilor a fost anul trecut de 1,4%, la fel ca in anul 2011 ceea ce indica faptul ca acest sector al economiei functioneaza in stransa interdependenta cu principalele ramuri economice care contribuie la formarea Prodului Intern Brut (PIB). "Facem mentiunea ca indicatorii la care am facut referire (densitatea si gradul de penetrare al asigurarilor) sunt calculati la nivelul pietei si nu la cel al UNSAR. Acestia sunt insa la fel de relevanti si pentru membrii Asociatiei intrucat UNSAR contribuie cu peste 90% la subscrierile intregii piete".

Asadar, structura subscrierilor pe cele doua mari clase de asigurari, asigurarile generale si cele de viata indica, o usoara crestere la nivelul asigurarilor generale, comparativ cu anul precedent. In cifre, membrii UNSAR au inregistrat in 2012 un volum de prime brute subscrise la asigurarile generale de 6 miliarde de lei, fata de 5, 4 miliarde in 2011.

Evolutia se datoreaza in principal liniilor de asigurari de sanatate, celor de asigurari de accidente, inclusiv accidente de munca si boli profesionale si asigurarilor de garantii. In ce priveste asigurarile facultative de locuinte, dupa rezultatele bune din 2011, subscrierile au scazut in 2012 cu peste 80 milioane de lei, de la 629 milioane de lei la 543 milioane de lei pe fondul deselor schimbari legislative in centrul carora s-a situat problematica asigurarilor obligatorii de locuinte.

In ce priveste asigurarile de viata, stagnarea este cuvantul cheie pentru perioada de raportare, se arata in comunicatul UNSAR. Membrii UNSAR au inregistrat un volum similar de subscrieri, de aproximativ 1,5 miliarde de lei atat in 2012 cat si in anul anterior la care se adauga un volum relativ similar de indemnizatii brute platite. "Ca tendinta evolutiva la aceasta clasa de asigurari, putem mentiona modificarea structurii de portofoliu de la an la an, inclusiv in 2012, in sensul majorarii ponderii asigurarilor de tip traditional in detrimentul celor cu componenta de investitie".

In anul 2012, indemnizatiile brute platite de asiguratorii UNSAR au totalizat 4,3 miliarde de lei, in crestere cu 5% fata de anul precedent. "De remarcat faptul ca in cazul asigurarilor RCA, indemnizatiile brute platite au fost mai mari decat nivelul subscrierior in special din cauza cresterii nivelului despagubirilor pentru cazurile de vatamari corporale si daune morale", conchide UNSAR.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) s-a constituit in 1994, ca organziatie profesionala, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. In prezent organizatia are 22 de membri care genereaza aproximativ 90% din volumul de prime subscrise de intreaga piata de asigurari. UNSAR este membru al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, Insurance Europe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri