Leul s-a apreciat semnificativ in ultima perioada si pare sa se consolideze in jurul nivelului de 4,35 lei/euro. Economistii anticipeaza insa ca va ajunge chiar la 4,3 lei/euro pana la sfarsitul acestui an. Pe ce se bazeaza analistii si ce evenimente ar putea da peste cap prognozele pentru cursul de schimb?
Cursul de schimb a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimele 6 saptamani, referinta BNR coborand pana la 4,3524 lei/euro. Potrivit analistilor, evolutia de joi a leului a fost sustinuta de investitiile straine in obligatiunile pe trei ani pe care Ministerul de Finante le-a licitat.

Cu toate ca vineri moneda nationala a pierdut putin teren, pana la un curs oficial de 4,3544 lei/euro, leul s-a apreciat oricum cu peste 6 % fata euro, raportat la maximul istoric al cursului inregistrat in vara anului trecut.

Economistii de la ING Bank mizeaza pe o apreciere suplimentara a leului pana la sfarsitul anului, pana la nivelul de 4,3 lei/euro, dar aceasta estimare are sanse sa se adevereasca doar daca mai multe conditii vor fi intrunite.

Dupa cum afirma economistul ING, Mihai Tantaru, scenariul de baza al bancii tine cont de cativa factori decisivi, printre care se numara stabilitatea politica, continuarea acordului cu FMI si mentinerea interesului pentru titlurile de stat.

Lipsa tensiunilor politice este esentiala pentru un curs stabil pentru ca, dupa cum arata graficul de mai jos, instabilitatea politica din vara anului trecut a fost devastatoare pentru leu, acesta depreciindu-se pana la 4,65 lei/euro.

De asemenea, Tantaru spune ca "un nou acord cu FMI va fi perceput pozitiv de catre investitorii straini, Romania aratand astfel ca este disciplinata".





In ceea ce priveste cresterea economica, evolutia leului din acest an ar trebui sa nu fie influentata prea mult de cifrele PIB, cu exceptia cazului in care vor aparea surprize.

"Cresterea economica se va baza pe dinamica cererii externe, in timp ce in plan local cererea va ramane redusa, avand in vedere ca estimam o inflatie medie de 5,4%", subliniaza Tantaru.

Acest lucru inseamna ca economia Romaniei va fi ancorata la cea europeana si, in scenariul de baza, va performa mai bine decat cea a zonei euro, tinand cont ca este o economie emergenta. Cu toate ca zona euro va inregistra in acest an o noua contractie economica, de 0,5% potrivit BCE, estimarile pentru tara noastra sunt optimiste, nivelul actual al cursului reflectand probabil aceste prognoze.

Prin urmare, orice evolutie a PIB care deviaza de la prognoze, atat pentru Romania, cat si pentru zona euro, va declansa o reajustare a cursului.

Pe de alta parte, economistul Florin Citu considera estimarile BCE pesimiste, atat pentru 2013 (-0,5%), cat si pentru 2014 (1%) si, in acest context, "cresterea economica din Romania este optimista".

De unde vine aprecierea recenta a leului?

Interesul pentru titlurile de stat romanesti a explodat dupa anuntul JP Morgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice, aceasta decizie reflectandu-se pozitiv asupra cursului de schimb, in conditiile in care investitorii straini au schimbat euro pentru a cumpara titlurile de stat romanesti incluse in indice.

Practic, putem spune ca aprecierea leului este conjuncturala, dar economistii ne asigura ca intrarile de capital nu sunt speculative, tinand cont ca randamentele sunt in scadere.

"Estimam ca interesul pentru titlurile de stat romanesti se va mentine la acelasi nivel, ceea ce inseamna ca vor fi intrari constante de capital pe masura ce obligatiunile ajung la scadenta", a mai spus economistul ING Mihai Tantaru.

Potrivit anuntului facut de banca de investitii, obligatiunile romanesti au fost incluse, de la 1 martie, in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series.

De asemenea, JP Morgan a analizat fluxurile de capital indreptate spre cumpararea de titluri de stat romanesti, de la 15 ianuarie pana la inceputul lui martie, si a remarcat ca au fost plasate 3 miliarde de dolari, dar numai 2 miliarde dolari au fost intrarile celor care urmaresc indicele bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri