Piata de factoring a crescut anul trecut cu 12,8%, pana la un nivel de 2,92 miliarde euro, pe fondul majorarii cu 16,14% a operatiunilor de factoring intern si cu 23,5% a celor de factoring de import, arata datele Asociatiei Romane de Factoring (ARF).
Presedintele ARF, Bogdan Rosu, estimeaza ca in 2013 piata de factoring ar putea inregistra o crestere de 10-15%, pana la 3,2-3,35 miliarde euro, si va ajunge astfel la o pondere de 2,5% din produsul intern brut (PIB).

„Factoringul presupune, pe langa o finantare imediata, si servicii asociate de gestiune a creantelor si, dupa caz, preluarea riscului de neplata a debitorilor cedati. Un bun exemplu care reliefeaza acest efort al institutiilor care formeaza piata este cresterea cu 10%, inregistrata la nivelul personalului angajat direct in operatiuni factoring in 2012”, a precizat Rosu.

Domeniul de activitate cu cele mai importante volume de operatiuni de factoring intern ramane cel al constructiilor, avand o pondere de 28,1% din totalul creantelor cumparate prin operatiuni de factoring, inregistrand chiar o crestere cu 2% fata de anul 2011. Companiile din sectorul metale, chimicale si reciclare se afla pe locul al doilea in topul accesarilor acestui produs, cu 14,7%. Locul al treilea este ocupat de zona bunurilor de larg consum, cu o pondere de 12,5%, urmata de sectorul auto si echipamente (12,3%). Agricultura si produsele alimentare se afla pe locul al cincilea in topul accesarilor serviciilor de factoring, avand o pondere de 10,6%.

In ceea ce priveste factoringul de export, cele mai multe companii care au accesat aceste operatiuni se afla in domeniul metale,chimicale si reciclare, cu o pondere de 51,8% din totalul pietei, in crestere cu 7 procente fata de 2011. Acelasi domeniu se pastreaza in top si la factoringul de import, cu o pondere de 28,3%, dar cu o crestere mai consistenta, de 17% fata de anul anterior.

„Ramanem optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea acestui produs in tara noastra si contributia sa la relansarea si consolidarea economica in anii urmatori. Atragerea de noi investitii externe trebuie sa ramana prioritatea numarul unu si, in acest context, fondurile europene reprezinta una dintre sursele importante si sigure de bani, cu efecte imediate si care antreneaza alte reactii pozitive in lant in economie”, a declarat Rosu.

Jucatorii din piata de factoring estimeaza ca numarul companiilor care vor avea dificultati in 2013 in onorarea obligatiilor de platava creste cu mai mult de 15%. Aceeasi evolutie ingrijoratoare se estimeaza si in ceea ce priveste firmele cu comportament suspect de frauda.

In aceste conditii, membrii ARF considera ca abordarea criteriilor de eligibilitate pentru companii ar putea fi chiar mai prudenta in acest an, date fiind conditiile economice actuale si previziunile mai putin optimiste, fara ca acest lucru sa aiba un impact asupra dezvoltarii,in continuare, a produsului.

„Estimam ca factoringul isi va continua evolutia pozitiva in 2013, tinand cont ca, pe langa nevoia companiilor de a-si lichidiza creantele, exista un interes crescut si pentru asigurarea acestora, dovada fiind evolutia din 2012 a operatiunilor de factoring fara regres (cu preluarea de catre factor a riscului de neplata a debitorilor cedati), in crestere cu 46% comparativ cu 2011, tendinta de crestere care se va pastra si pe parcursul anului 2013”, a aratat Rosu.

Din ARF fac parte BCR, BRD, Banca Transilvania, Eximbank, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance, RBS Bank Romania, Raiffeisen Bank, Romfactor UniCredit Tiriac Bank si Access Financial Services IFN.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri