Ministerul Integrarii Europene (MIE) intentioneaza sa solicite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa elimine prevederea prin care persoanele fizice si juridice trebuie sa preavizeze societatea la care si-au asigurat autovehiculele cu 30 de zile nainte de expirarea politei.
Prin aceasta prevedere, practic, clientul este legat, ramne captiv unei societati de asigurare. n plus, legislatia actuala blocheaza accesul altor societati de asigurare pe acest segment de piata, mai ales dupa momentul aderarii Romniei la Uniunea Europeana, a declarat, joi, secretarul de stat n MIE, Adrian Ciocanea, la un seminar pe tema asigurarilor auto organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit legislatiei actuale, proprietarii de autovehicule trebuie sa informeze n scris compania la care au ncheiat polita de raspundere civila auto (RCA) cu 30 de zile nainte de expirarea acesteia, daca vor sa treaca la o alta firma de asigurari.

Pe de alta parte, nainte de ncheierea unui contract, asiguratorul are obligatia sa verifice n baza unica de date (CEDAM) situatia autovehiculului pentru care proprietarul doreste ncheierea politei RCA.
n cazul n care exista deja o asigurare RCA ncheiata, societatea la care urmeaza sa fie ncheiata polita va cere proprietarului sa faca dovada denuntarii contractului existent. Normele interzic ncheierea asigurarii n absenta renuntarii la vechiul contract.

Probleme tehnice

Persoanele care nu au avut asigurare RCA n ultimele 12 luni de la data la care se prezinta pentru ncheierea politei vor declara pe propria raspundere acest fapt. Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, a afirmat ca preavizarea ncurca foarte mult activitatea asiguratorilor pe segmentul asigurarilor auto. Chiar daca clientul este de buna-credinta si informeaza asiguratorul ca renunta la serviciile sale, preavizarea nu va aparea n baza de date CEDAM. Deci, daca este verificat de celalalt asigurator la care doreste sa ncheie polita RCA, proprietarul autovehiculului nu figureaza acolo, a spus Constantinescu.

El a mai dat ca exemplu o situatie ntlnita n cazul unei societati de asigurare, unde un agent a ncheiat o polita RCA unui client a carui asigurare, emisa de o alta societate de profil, expira peste doua zile, fara existenta preavizarii. La introducerea politei n evidentele companiei, inspectorul de asigurare a sesizat greseala agentului. Dupa lege, prima trebuie transferata catre asiguratorul care nu a fost preavizat. Apar doua probleme: existenta diferentei de tarif si recuperarea politei. Clientul ar putea pretinde recuperarea banilor n schimbul returnarii politei emise, dar agentul i va spune ca banii au fost virati fostului asigurator. Sau el nu va napoia polita si poate circula nestingherit pentru ca are asigurare, a afirmat Constantinescu.

Prezent la seminar, presedintele CSA, Nicolae Crisan, a spus ca una dintre variantele avute n vedere este ncetarea contractului de asigurare daca proprietarul vehiculului renunta sa plateasca prima de asigurare.
Putem mentine denuntarea contractului ntr-un termen prestabilit sau putem introduce prevederea ca documentul sa fie ncheiat pe o perioada nedeterminata sau ncetarea acestuia prin neplata primei de asigurare, a spus Crisan.

Sunt si evazionisti

n prezent, baza de date CEDAM referitoare la politele de asigurare RCA, administrata de CSA, contine circa 2,8 milioane de nregistrari privind politele valabile la data de 1 aprilie 2006. Potrivit raportarilor periodice transmise la CSA de societatile de asigurare, exista aproximativ 3,1 milioane polite RCA ncheiate, diferenta fiind generata de ntrzierea transmiterii datelor de intermediarii n asigurari (agenti si brokeri) catre societatile de profil.

Datele Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) arata ca numarul autovehiculelor nmatriculate se ridica la circa 3,7 milioane, informatii din care reiese ca gradul de cuprindere n asigurarea RCA este de circa 85%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri