Clientii unor banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat depozitele la institutii de credit mai mari in ultimele 10 zile, considerandu-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepresedinte, cu atributii pe trezorerie si piete de capital la Raiffeisen Bank.
"In ultimele 10 zile am vazut, si sunt sigur ca si alte banci de aici, depozite venind de la alte banci, fie ca sunt banci cipriote sau grecesti sau alte banci. Mesajul pe care il primim este ca oamenii cauta banci sigure sa isi plaseze banii. Cred ca numele jocului acum este «siguranta banilor tai». Vrei sa dormi bine noaptea. Este o chestiune de incredere. Atunci cand vezi ce se intampla intr-o tara precum Cipru, te gandesti sa iti muti banii unde ai o siguranta", a declarat, joi, Stewart, la un seminar, citat de Mediafax.

El a mentionat ca se refera strict la situatia de pe piata bancara din Romania.

Declaratia a fost facuta in contextul influentei pe care o are asupra Romaniei situatia din Cipru, unde s-a discutat in ultimele zile taxarea depozitelor din banci, masura facand parte dintr-un acord de ajutor financiar din partea guvernelor din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana.

Stewart a mentionat ca increderea in sistemul bancar din Romania a crescut in ultimii 12 ani, de cand el se afla in Romania, si considera ca aceasta evolutie a fost determinata de politicile Bancii Nationale a Romaniei.

Acordul initial de bailout convenit in urma cu 11 zile de Comisia Europeana si FMI cu Ciprul prevedea ca preconditie aplicarea unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru, la cote de 6,75% pentru sumele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru economiile care depasesc acest prag. Acordul nu a fost aprobat, insa, de Parlamentul din Cipru.

In aceste conditii, a fost convenit un nou acord pentru imprumuturi de 10 miliarde euro si care prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.

Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca si in Romania si restul UE, in limita a 100.000 de euro, insa pentru sumele ce depasesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, in urma conditiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat miercuri ca populatia din Romania ar trebui sa constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichiditati de peste 4,2 milioane de euro sa le imparta in cele 42 de banci din Romania si sa investeasca diferenta in piata de capital, la bursa sau in fonduri de investitii.

Intrebat daca vor aparea efecte in piata interna dupa deciziile luate in Cipru si daca populatia ar trebui sa se teama in legatura cu siguranta plasamentelor din banci, Lazea a aratat ca exista suficiente institutii de credit in Romania astfel incat populatia sa-si constituie depozite de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri