Bancile au anuntat BNR ca in cursul diminetii de joi s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care le transmite clientilor cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa actioneze in acest sens.
"Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a aratat ca 100.000 de euro, suma garantata pentru un deponent la o banca, reprezinta o suma mare pentru o tara ca Romania.

"Avem garantata aceasta suma. Avem inclusiv miscarea rapida a acestor depozite in alte banci care functioneaza, cu distribuirea ulterioara la ghisee", a continuat Isarescu.

In cazul bancilor cu capital cipriot, Isarescu a aratat ca activele acestora reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

A doua banca din Cipru prezenta in Romania, Bank of Cyprus, detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank James Stewart a declarat joi ca unii clienti de la banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat in ultimele 10 zile depozitele la institutii de credit mai mari, considerandu-le mai sigure.

Autoritatile cipriote au convenit recent un acord cu FMI si Comisia Europeana pentru imprumuturi de 10 miliarde euro si care prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.

Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca si in Romania si restul UE, in limita a 100.000 de euro, insa pentru sumele ce depasesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, in urma conditiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri