Ratingul de tara al Romaniei ar trebui imbunatatit, in actualele conditii de stabilitate fiscala, ceea ce ar putea ameliora relatiile dintre banci si mediul de afaceri, intrucat Banca Nationala nu doreste, inca, o reducere a dobanzii cheie, a declarat marti ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Banca centrala nu doreste ameliorarea in ceea ce priveste rata dobanzii, cel putin pentru o perioada de acum incolo dobanda de referinta a bancii centrale va ramane aceeasi. Ce se poate face? Dupa opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de tara. Eu cred ca ratingul de tara pentru Romania in noile conditii de stabilitate fiscala trebuie imbunatatit. Imbunatatirea ratingului de tara va putea sa amelioreze relatiile dintre banci si mediul de afaceri", a afirmat Vosganian la o conferinta pe tema reindustrializarii Romaniei, potrivit Mediafax.

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

Fitch acorda Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta calificativul "BBB-", iar pentru datoriile pe termen lung in lei "BBB", cu perspectiva stabila, iar S&P include Romania in categoria "BB+", atat la lei cat si la valuta.
In acelasi timp, Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul "bb", pe o scara de la "aaa" (foarte ridicata) la "f" (foarte scazuta).

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

Cu doar o zi inainte de sedinta de politica monetara, miercuri, Isarescu a declarat ca, desi economie se afla inca in recesiune, se manifesta in continuare anticipatii inflationiste, ceea ce nu permite bancii centrale sa reduca dobanzile. El a vorbit si de nevoia de stabilitate a dobanzilor, aratand ca o banca centrala nu se poate "juca", sa reduca dobanda si la putin timp ca aplice o crestere.

Isarescu a aratat ulterior ca pe masura ce tendinta de reducere a inflatiei va fi perceputa corect de catre public si indicatorii privind anticipatiile se vor diminua, BNR va lua masurile in consecinta si va proceda la ajustari.

"Instrumentul principal este rata de referinta, dar nu degeaba insistam si pe situatia lichiditatii si rezervele minime obligatorii. Sunt rezerve importante si posibile masuri eficiente, care sa duca cat mai repede acolo unde vrea fiecare (...) Aceasta este contributia pe care BNR o poate da pentru o crestere sustenabila, care acum depinde in Romania mai mult decat oricand de investitii. Nu cred ca un investitor este mai atent la altceva decat la stabilitate, financiara, la stabilitatea preturilor", a spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri