Aceasta a fost tema de discutie din prima zi a Forumului Financiar Sud-Est European.

Desi peste 50% din populatia Romaniei nu are nici o legatura cu sistemul bancar, lucrurile incep sa se miste si la noi. Astfel toti reprezentantii la forum au fost de acord ca pe piata romaneasca se duce o lupta acerba, fara istoric, intre bancile din sistem pentru atragerea de clienti. Si pentru asta bancile s-au hotarat sa puna la bataie fonduri importante pentru investitii in noi sedii, mai mici dar mai operative, echipate cu cele mai moderne tehnologii bancare.

Si-au expus opiniile Florin Georgescu , Prim Vice Guvernator - BNR, Jiri Capek Vicepresedinte Retail Banking-Raiffeisen International, Natalita Hurduc - Vice Presedinte BCR, Petru Rares - Presedinte, Institutul Bancar Roman si Bogdan Stoica, Partner - Popovici si asociatii.

"Creditul neguvernamental a inregistrat in perioada 2001-2005 o crestere medie anuala de 31,5% in termeni reali" a apreciat Florin Georgescu.

Astazi sistemul bancar romanesc este unul extrem de concurential iar intermedierea financiara a inregistrat salturi semnificative.

"Intermedierea financiara medie este de 52% in UE. In Romania aceasta a evoluat de la 10% in 2001 la 21% in 2005. Acest fapt se datoreaza restructurarii sistemului bancar" a declarat Florin Georgescu.

Leul ia fata valutelor

In 2005 fata de 2004 am asistat la o schimbare a structurii creditului neguvernatamental din punct de vedere al monedei in care s-a acordat acesta. Daca in 2004 creditul in lei reprezenta 39,5% din creditul neguvernamental iar cel in valuta 60,5%, in 2005 populatia a preferat sa se imprumute in moneda locala ca urmare a scaderii dobanzilor la creditele in lei, acestea inregistrand o pondere de 50,3% in timp ce creditul in valuta s-a diminuat ca pondere in jurul a 49,7%.

Din punct de vedere al creditului acordat pe sectoare economice industria si-a diminuat ponderea ca urmare a procesului de restructurare, modernizare si privatizare inregistrat in acest sector. Investitorii au venit cu capitaluri importante si nu prea au apelat la credite.

Cresterea ponderii creditelor pe termen mediu si lung semnifica faptul ca acestea s-au orientat cu prepondereanta catre investitii.

Factorii care au influentat cresterea creditului acordat populatiei au fost in ordine: orientarea bancilor catre retail, scaderea ratei dobanzii la creditele in lei si in valuta si cresterea salariului mediu net.

Din punctul de vedere a ponderilor inregistrate de creditul de consum si cel ipotecar/imobiliar, in Romania se constata ca lucrurile stau invers decat in Europa. Astfel creditul de consum a reprezentat 77% iar cel ipotecar/imobiliar 22,7% in Romania, in timp ce, in zona euro ponderea celui de consum este doar 13% iar a creditului ipotecar de 70%.

Forumul va continua pana vineri iar temele dicutate vor fi la fel de importante, precum efectul Basel II asupra creditarii IMM sau tintirea inflatiei si stabilitatea financiara, aceasta din urma cu participarea Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu si a Guvernatorului Bancii Nationale a Serbiei Radovan Jelasic.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri