Incepand cu 1 ianuarie 2014, Guvernul va implementa fie o impozitare mai mica a fortei de munca fie va opta pentru o revenire la o taxa pe valoare adaugata de 19%, cu 5% sub nivelul actual, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, la Realitatea Tv.
"Vrem sa adoptam scaderea TVA de la 24% la 19% sau a CAS cu 5%. Nu se pot implementa ambele. Ori una ori alta. Cealalta peste un an de zile" a spus Chitoiu.

El adaugat ca economia subterana a Romaniei, desi este greu de cuantificat, oscileaza undeva intre 3,5% – 8% din PIB. "Totodata, 2-3% din PIBul Romaniei pleaca in paradisurile fiscale. Asta inseamna 3-4 mld de euro".

Intentia a fost mai anuntata recent la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham). In cadrul intalnirii, participantii au abordat teme care vizeaza principalele provocari cu care se confrunta atat mediul de afaceri cat si Guvernul Romaniei in aceasta perioada.

De asemenea, Daniel Chitoiu a subliniat necesitatea existentei unui parteneriat real intre institutiile statului si mediul de afaceri, accentuand "angajamentul de a se implica activ in reforma structurala a institutiilor statului, cu precadere in cea a Administratiei fiscale, si a filosofiei care sta in spatele acestui parteneriat."

Ministrul a reasigurat reprezentantii mediului de afaceri ca, pana la sfarsitul acestui an, grupurile de lucru din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor finaliza rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in vederea asigurarii unui cadru legislativ coerent care sa ofere stabilitate si predictibiltate.

Pe parcursul intalnirii, discutiile au punctat si masurile de relansare economica care vor fi adoptate de Guvern in perioada imediat urmatoare precum reducerea TVA la paine incepand cu data de 1 iulie, sau implementarea unei scheme de ajutor de stat prin care companiile vor putea accesa fonduri nerambursabile si care are ca obiectiv imediat crearea de noi locuri de munca. De asemenea, au fost trecute in revista si masurile de simplificare a sistemului fiscal printre care se numara introducerea impozitului de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile care au realizat venituri sub 65.000 de euro pe an sau aplicarea unui impozit forfetar in cazul anumitor categorii de servicii incepand din al doilea semestru al acestui an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri