Expertii din Finante au fost mandatati sa verifice la ministere si alte autoritati centrale corectitudinea raportarilor de datorii inregistrate la 28 februarie, control care va fi extins la structuri din subordinea acestora daca nu se constata o reducere de minimum 20% a arieratelor fata de ianuarie.
Astfel, personalul din directiile generale de trezorerie, contabilitate publica si programare bugetara din Ministerul Finantelor a fost imputernicit sa efectueze verificari la nivelul autoritatilor publice, ministerelor si celorlalte organe ale administratiei publice centrale care inregistreaza arierate la 28 februarie 2013, cu privire la corectitudinea raportarilor arieratelor si platilor restante, potrivit Mediafax.

Verificarile vor viza modul de raportare atat a arieratelor de peste 90 zile, cat si a platilor restante cu o vechime cuprinsa intre 1 si 90 zile.

In cazul in care, in urma verificarilor, la o autoritate publica, minister si alte organe ale administratiei publice centrale nu se constata o diminuare cu cel putin 20% a arieratelor in sold la 28 februarie 2013 fata de cele in sold la 31 ianuarie 2013, se va solicita Directiei generale de inspectie economico-financiara sa efectueze verificari la nivelul institutiilor publice din subordinea acestora care au generat arieratele si platile restante respective, cu privire la modul de raportare si inregistrare in contabilitate a acestora si masurile propuse de ordonatorii de credite pentru reducerea lor.

Verificarile vor fi efectuate pana la 15 mai, urmarindu-se provenienta arieratelor si a platilor restante, precum si modalitatile pe care ordonatorii principali de credite le au in vedere pentru reducerea acestora.

Eliminarea arieratelor din administratie a fost una dintre principalele solicitari formulate de fiecare data de Fondul Monetar International, pe care Guvernul nu a reusit pana in prezent sa o respecte.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt fi accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pana in luna mai pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urma sa fie finalizat in luna martie a acestui an.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri