UE a propus extinderea puterilor autoritatilor europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale impotriva concurentei neloiale din strainatate, un semnal al unei pozitii mai agresive despre care se crede ca ar viza o echilibrare a fortei de export a Chinei, potrivit Wall Street Journal.
Propunerea vine intr-o perioada in care Comisia Europeana (CE) analizeaza daca sa actioneze impotriva Chinei in dispute comerciale importante, implicand panouri solare si echipamente de telecomunicatii, scrie Mediafax.

O delegatie a CE a plecat miercuri catre Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discutii legate de cele doua cazuri, a declarat un oficial UE, citat de Wall Street Journal.

Cele doua sectoare in disputa reprezinta industrii de inalta tehnologie, pe care Europa miza sa fie un motor de crestere economica si locuri de munca. In contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurentei dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni analizeaza daca sa treaca la contraatac.

Propunerea Comisiei pentru atributii sporite ar creste nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din strainatate sustinute cu subventii incorecte de catre guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declansarea de investigatii referitoare la concurenta neloiala, nemaifiind necesare plangeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente sa initieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor straine.

UE a avut dispute repetate cu China in aceste privinte. Comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, considera subventiile industriale din China ca o problema grava, noteaza Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se razbuna insa pe companiile care depun plangeri pe chestiuni comerciale, prin impunerea de tarife la exporturile acestora sau prin actiuni impotriva investitiilor pe care le au in China, afirma oficiali europeni si sefi de companii.

Oficialii UE spera ca investigatiile declansate de Comisie sa devina o componenta obisnuita a arsenalului european impotriva practicilor comerciale neloiale. China a afirmat in trecut ca ajutorul pe care il acorda companiilor este similar celui pe care il primesc companiile din Vest de la propriile guverne.

Comisia a analizat in ultimul an daca sa inceapa o actiune impotriva producatorilor chinezi de echipamente telecom Huawei si ZTE. Cele doua companii au castigat cota de piata importanta in Europa, in detrimentul Ericsson, Alcatel-Lucent si Nokia-Siemens Networks. Subventiile generoase de la guvernul chinez au permis Huawei si ZTE sa ofere preturi mai bune decat rivalii, afirma oficiali europeni.

Unul dintre motivele pentru care Comisia nu a actionat inca este obtinerea cu dificultate de date de la industria europeana de profil. Noua propunere va acorda Comisiei puterea de a impune companiilor sa furnizeze informatii in cadrul investigatiilor de practici neloiale.

Comisia urmeaza sa decida in iunie daca va impune tarife speciale de import panourilor solare din China, intr-una din cele mai mari dispute comerciale de pana acum. UE este cea mai mare piata din lume pentru panouri solare.

Importurile de panouri solare au decimat industria de profil europeana, impingand preturile in jos si multi producatori in faliment. Expansiunea a fost sustinuta de credite ieftine acordate de bancile din China. Producatorii chinezi de panouri solare, impovarati de datorii mari si cu tarife ridicate de acces pe piata din SUA, ar putea primi o noua lovitura daca Europa decide sa actioneze, scrie cotidianul american.

Compania chineza Suntech Power Holdings, cel mai mare producator de panouri din lume in trecut, a cerut in martie protectia legii falimentului din cauza datoriilor uriase.

Atat pentru sectorul panourilor solare cat si pentru cel de echipamente telecom, principala ingrijorare a oficialilor europeni este finantarea ieftina primita de companiile chineze de la banci de stat. China nu a semnat un acord la nivelul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica referitor la cat de mult pot imprumuta companiilor bancile de import-export detinute de stat.

Propunerea Comisiei va trebui aprobata de Parlamentul European si de guvernele nationale in cadrul unui Consiliu European, inainte de a deveni lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri