Volatilitatea si recenta prabusire a cotatiilor metalului galben au determinat investitorii locali sa isi sporeasca detinerile de aur fizic din dorinta de a-si cobori costul mediu al investitiei, a spus, pentru wall-street.ro, Iuliana Anchidin, Treasury Sales Manager la Piraeus Bank.
Volatilitatea se dovedeste a fi de bun augur pentru Piraeus Bank, una dintre bancile care ofera clientilor posibilitatea sa investeasca in lingouri.

De altfel, potrivit managerelui de la Trezoreria bancii, de la inceputul lunii aprilie Piraeus a tranzactionat circa 30% din cantitatea de aur vanduta in 2013, adica 8 kg de lingouri si 20 de monede British Sovereign.

"Scaderea rapida a pretului aurului a atras atentia investitorilor, care au gasit momentul oportun pentru achizitii [...] Vorbim atat de clienti existenti, care cumpara aur in cadrul unei strategii de reducere a costului mediu, cat si de clienti care au cumparat aur pentru prima data atrasi de nivelurile bune. De la inceputul anului, piata aurului a stat intr-o acalmie din punct de vedere al pretului, iar evolutiile recente au dat un semnal privind potentialul metalului, mai ales in forma fizica a acestuia", a spus Anchidin.

De asemenea, oficialul Piraeus spune ca nu s-au inregistrat vanzari din partea clientilor determinate de evolutia pretului.

Corectia severa ce a avut loc la inceputul saptamanii trecute a avut impact asupra marilor detinatori de aur, cum ar fi bancile centrale si marii investitori. BNR, de exemplu, a pierdut aproape jumatate de miliard de euro ca urmare a devalorizarii rezervei de aur.

Sezonul nuntilor din India ar putea salva cotatia aurului

Iuliana Anchidin sustine ca in acest moment pietele asiatice, in special India, cererea crescuta de aur fizic ar putea determina oprirea caderii sau chiar revenirea pretului aurului.

"India, client de top al pietei aurului fizic, se afla in sezonul nuntilor, ceea ce ar trebui sa influenteze cererea pozitiv de aur. Pretul aurului va fi in continuare influentat de datele economice ale principalelor tari ale lumii care, daca nu vor fi pozitive, vor determina o revenire pe crestere a acestuia ca expresie a tendintei de reducere a investitiilor riscante odata ce o asemenea miscare agresiva de vanzare ia sfarsit", apreciaza Anchidin (foto).

Totodata, sunt multe elemente care influenteaza evolutia pretului aurului, de la eventuala decizie a unor banci centrale de a vinde din rezervele de aur pentru a obtine lichiditati, la vanzarile de aur efectuate de catre fondurile ETFs, la evolutiile macroeconomice.

Dupa cum remarca specialistul Piraeus Bank, miscarea agresiva a pretului din ultima perioada a fost initiata si sustinuta de vanzari ale aurului sub forma nematerializata, in timp ce aurul fizic a devenit chiar mai scump.

"Investitorii care si-au inchis sau diminuat pozitiile speculative au cautat sa le inlocuiasca cu aur fizic, tocmai de aceea marjele practicate pentru aurul fizic fata de cotatiile interbancare au crescut simtitor. Este posibil ca in
urmatoarea perioada sa asistam la o "revenire" la aurul fizic in defavoarea altor produse care au la baza acest activ", subliniaza managerul bancii.

De la inceputul anului, Piraeus Bank a tranzactionat o cantitate de 25 kilograme de aur, iar numarul clientilor interesati de acest produs investitional a ramas relativ constant, insa "au predominat achizitiile in cantitati mai scazute, in timp ce investitorii din categoria private banking au preferat sa caute randament in active mai riscante".

Piraeus Bank este optimista in ceea ce priveste evolutia metalului galben si se asteapta ca din trimestrul al doilea trendul sa se inverseze si sa intre in piata investitorii mari.

"Nivelurile curente de pret devin din nou atractive, volatilitatea crescuta din ultimele zile aducand din nou in discutie oportunitatea achizitionarii metalului. Cel mai probabil, investitorii tentati sa investeasca in aur, dar care aveau un
nivel prestabilit la care sa initieze o achizitie au asteptat acest moment in ultimii trei ani", a adaugat Iuliana Anchidin

In acelasi timp volatilitatea ridicata poate sa determine o atitudine de "wait and see" a celor care urmaresc evolutiile aurului, pentru a cantari bine momentul in care sa investeasca.

Pe de alta parte, reprezentantii BCR, cea mai mare banca din piata care tranzactioneaza aur fizic au fost foarte rezervati in declaratii cu privire la acest subiect, precizand doar ca "s-a inregistrat o crestere a vanzarilor de aur", iar motivul este pretul scazut.


Cotatiile din tabel sunt afisate pe site-ul Piraeus Bank si sunt valabile pentru data de 22 aprilie.

BCR avea publicate pe site-ul propriu cotatii pentru data de 17 aprilie, nefiind actualizate la data redactarii acestui material.

Sursa foto: www.freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri