Sectorul energiei regenerabile nu se afla in pericolul de a deveni urmatoarea bula speculativa, asa cum s-a intamplat in cazul pietei de real estate, intrucat este "atent controlat", iar investitorii sunt specializati, a declarat directorul de corporate banking din Banca Romaneasca, Cosmin Calin.
"Dezvoltarea energiei regenerabile a devenit un obiectiv strategic pentru Romania, avand in vedere taregtul ca minimum 38% din productia de energie locala sa fie realizata din surse de energie verde pana in anul 2020. De asemenea, piata (energiei regenerabile - n.r.) este transparenta si atent controlata atat in cazul certificatelor verzi, cat si a energiei traditionale. In plus, legislatia in vigoare este armonizata cu directivele Uniunii Europene si, poate ca diferenta cea mai importanta, este data de tipul investitorilor, acestia fiind foarte specializati", a afirmat Calin, la un seminar pe teme energetice, potrivit Mediafax.

Banca Romaneasca a acordat, pana in prezent, finantari de peste 50 milioane euro in sectorul energetic. Din aceasta suma, 21,3 milioane de euro au fost acordate pentru constructia a trei parcuri eoliene, cu o putere instalata de 20 MW, respectiv a unui parc fotovoltaic de 8 MW, instalatiile fiind puse in functiune in perioada august 2010 - februarie 2013.

Sectorul de real estate a fost afectat sever de criza economica, incepand cu anul 2008. O parte dintre investitorii in acest domeniu s-ar reorientat, dupa 2008, spre sectorul productiei energiei din surse regenerabile.

Zona productiei energiei alternative este cautata de investitori datorita ajutorului de stat semnificativ acordat de Guvern, prin sistemul certificatelor verzi.

Ajutorul de stat este suficient de mare incat permite dezvoltatorilor sa vanda energia la preturi mici, castigul substabtial provenind din schema de sprijin.

La sfarsitul anului trecut, din totalul unitatilor de productie a energiei alternative, aproximativ 80% era reprezentat de centralele eoliene, iar 18% de microhidrocentrale. Diferenta este acoperita de unitatile fotovoltaice.

Cei mai mari dezvoltatori de energie regenerabila din Romania sunt grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) si EDP (Portugalia).

De asemenea, compania de stat Hidroelectrica opereaza cele mai multe microhidrocentrale, a caror constructie a fost insa realizata inainte de caderea regimului comunist.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri