Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), fond care ofera despagubiri persoanelor prejudiciate prin accidente atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut, a platit anul trecut despagubiri de 29,4 milioane de lei, in urcare cu 128% fata de 2011, pe fondul majorarii sumelor achitate pentru vatamari corporale si deces, a declarat directorul general al FPVS, Sorin Greceanu, scrie Mediafax.
In 2011, platile fondului au atins 12,9 milioane de lei.

"Anul trecut, sumele platite ca despagubiri pentru vatamari corporale si deces au avut o pondere de 90%, de la aproape 73% in 2011. In decembrie 2012, fondul avea in conturi circa 84 milioane de lei", a spus Greceanu, prezent la un seminar dedicat asigurarilor.

La sfarsitul anului 2011, disponibilitatile financiare ale FPVS totalizau 106,71 milioane de lei, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Potrivit datelor FPVS, din totalul platilor realizate in 2012, despagubirile pentru vatamari corporale si deces au atins 26,5 milioane de lei, de la 9,4 milioane de lei in urma cu un an.

In acest context, CSA a hotarat, printr-un ordin emis in luna februarie, ca societatile de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) sa vireze la FPVS o cota de 1% din primele incasate pentru aceasta categorie de asigurari.

Anterior, contributia la acest fond era zero, dupa ce a fost redusa de la 0,3% in martie 2012.

Anul trecut, subscrierile RCA au crescut cu 8,34%, la 2,13 miliarde de lei.

Datele FPVS arata ca, pentru daune materiale, sumele totale achitate in 2011 au fost de 3,5 milioane de lei, iar in 2012 au scazut la 2,9 milioane de lei.

Pe total, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a efectuat plati pentru un numar de 1.037 de dosare, in crestere cu 3,7%.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA).

Fondul acorda despagubiri persoanelor prejudiciate prin accidente atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut, si in acest caz se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces. De asemenea, fondul acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese daca vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului.

Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei.

Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri