Clientii Bank of Cyprus au putut retrage incepand de luni banii din depozitele transferate catre Marfin Romania. Banca nu s-a plans insa de retrageri masive si, cu toate ca unitatea din Aviatorilor a fost destul de aglomerata, nu s-au format cozi la bancomat si nici nu s-au strans mai mult de 5-6 clienti la casierie.
In jurul orei 11, unitatea din Aviatorilor a Marfin Bank Romania era destul de aglomerata, fiind prezenti circa 20 de clienti, raspanditi la casierie si la birourile consilierilor bancari.

Insa, cu toate ca o televiziune de business anuntase un protest spontan la Marfin, clientii nu dadeau semne de nemultumire ci, din contra, 5-6 persoane stateau calme la randul de la casierie.

La bancomat, situatia era si mai pasnica si, dupa cum se observa din imaginea de mai jos, un singur client retragea bani, restul persoanelor din fata sediului fiind jurnalisti.

"Marfin Bank Romania functioneaza in conditii absolut normale, oferind clientilor operatiuni de plati si incasari, precum si alte tipuri de servicii corelate nevoilor bancare uzuale. Subliniez faptul ca banca este membra a FGDB, dispune de un nivelul de lichiditate cu mult peste nivelul mediu din sistemul bancar romanesc, iar nivelul de solvabilitate si adecvarea capitalului sunt, de asemenea, peste media sistemului bancar romanesc", a precizat Cornel Stanescu, Deputy CEO al Marfin Bank Romania.




La prima vedere, unitatea Marfin din Piata Aviatorilor era mai aglomerata decat intr-o zi obisnuita. La fiecare 2-3 minute mai intra un client in banca, dar nici vorba de panica.

Unul dintre clienti, un bucurestean de 35 de ani, venise sa isi plateasca rata la credit, dar a fost informat de catre un angajat al Bank of Cyprus, venit special la Marfin pentru a gestiona procesul de transfer al clientilor, ca va fi o perioada de gratie de doua saptamani in cazul creditelor, astfel incat respectivul client nu va trebui sa isi faca griji pentru rata in urmatoarea perioada.

"Din cate stiu eu, doua saptamani nu se incaseaza rate, pentru ca nu s-a incheiat inca transferul fizic", a fost raspunsul dat clientului.

Daca la Aviatorilor, la sucursala Marfin era agitatie, un kilometru mai departe, spre Piata Dorobanti, sediul Bank of Cyprus era parasit, nefiind clienti care sa ceara informatii sau sa desfasoare operatiuni.



Banca Centrala a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania va fi capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

Astfel, Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala locala a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.

"Ne asumam angajamentul de a oferi noilor nostri clienti aceleasi servicii de calitate si de a construi parteneriate de lunga durata cu acestia. Fostii clienti ai Bank of Cyprus vor putea beneficia de serviciile noastre incepand de luni, 29 aprilie. Totodata, Marfin Bank Romania isi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro", a declarat directorul general Marfin Bank Romania, Doros Ktorides.



Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a subliniat ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.

Oficialul BNR a explicat ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.

Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri