Romanii apeleaza intr-un procent foarte scazut la credite ipotecare sau imobiliare pentru a-si cumpara casa.
Dezvoltarea creditului neguvernamental din Romania este asimetrica. Ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca in primele trei luni din acest an creditul ipotecar a crescut cu doar 1%, in contrast puternic cu evolutia imprumuturilor de retail, care au cunoscut un ritm de crestere de 45%.

Doar 23% credite ipotecare

Creditul de consum reprezinta peste 77% din totalul celui contractat de romani anul trecut, in vreme ce imprumutul destinat cumpararii unei locuinte pare sa nu aiba cautare. Structura creditului este astfel inversa fata de ceea ce se-ntimpla in statele din zona euro, unde peste 70% dintre imprumuturi sint credite imobiliare si ipotecare. Situatia pare paradoxala daca avem in vedere ca la nivel national cererea de locuinte depaseste cu mult oferta.

De ce doar circa 25% dintre imprumuturi sint credite imobiliare sau ipotecare, in conditiile in care si pretul apartamentelor a cunoscut o crestere exploziva? Analistii pietei bancare sustin ca era normal ca piata creditului sa se dezvolte mai intii pe segmentul de retail, unde sumele imprumutate sint de valori mai mici si nu se cer garantii mari din partea bancilor. Datele bancii centrale arata ca, in 2005, piata creditelor ipotecare si imobiliare a fost de aproximativ 700 de milioane de euro, iar media unui credit a fost de 30.000 de euro, in conditiile in care bancile finanteaza doar 75% din valoarea casei. Asta inseamna ca anul trecut au fost acordate 23.000 de credite imobiliare si ipotecare.

Oferta variata, cerere anemiata de restrictii


Desi sint pe piata peste 25 de institutii de credit care au in oferta creditul ipotecar sau imobiliar, perioadele de rambursare ajung pina la 30 de ani, iar dobinzile sint in scadere continua sub presiunea concurentei, acest tip de credite pare sa nu aiba trecere. Explicatia consta in restrictiile impuse de lege pentru acest tip de imprumuturi. Astfel, avansul de minimum 25% din valorea achizitiei pentru investitiile imobiliare sau ponderea de maximum 35% a ratei de rambursare lunara in raport cu venitul scot din start din rindul celor eligibili o buna parte dintre doritorii de imprumut.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5472&art=13214&cHash=83ab52b680

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri