Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut marti cu 1,1 bani, la 4,3182 lei/euro, pe fondul cumpararilor de valuta din partea unor jucatori care si-au marcat profiturile, dupa ce vineri rata oficiala a atins cel mai redus nivel de la finele anului 2011.
Rata de referinta afisata vineri de banca centrala, de 4,3072 lei/euro, a reprezentat cel mai redus nivel din 29 decembrie 2011, data cand euro a fost la 4,2980 lei/euro, conform Mediafax.

Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat marti un curs de 3,3020 lei/dolar, cu 2,04 bani peste cel de vineri, de 3,2816 lei/dolar.

Referinta pentru francul elvetian a urcat de la 3,52 lei/franc la 3,5049 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei interbancare de marti, euro a fost tranzactionat la 4,3050 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3030 - 4,3050 lei/euro.

Cursul a scazut pentru scurt timp sub 4,3 lei/euro, cel mai redus nivel tranzactionat fiind de 4,2990 lei/euro, insa dupa ora 11:00, unele marcari de profituri au ridicat cursul peste 4,31 lei/euro.

Aprecierea inregistrata de leu in ultimele saptamani a fost sustinuta in principal de investitorii straini care au inceput sa cumpere lei, pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.

Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, leul era apreciat vineri cu 2,7%.

"Miscarea se incadreaza in tendinta recenta de apreciere a monedei locale, care a avansat cu circa 2,5% luna trecuta, cel mai probabil drept un efect secundar al avansului titlurilor de stat in lei. Licitatia de obligatiuni pe cinci ani de joi, pentru o suma planificata relativ ridicata, de 800 milioane lei, poate oferi spatiu pentru investitii straine in titluri de stat, fapt ce favorizeaza continuarea avansului monedei locale in aceasta saptamana. Lipsa indiciilor clare legate de interventii ale bancii centrale, impreuna cu recentele comentarii ale oficialilor BNR favorabile aprecierii leului ne indica o posibilitate ridicata pentru continuarea intaririi monedei locale. Totusi, intrucat credem ca avansul titlurilor de stat in lei este relativ limitat in urma castigurilor semnificative din ultimele luni, vom vedea probabil o apreciere graduala a leului", noteaza analistii ING Bank intr-o analiza.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au scazut la 3,79% - 4,29% pe an, dupa ce vineri au fost la 4,12% - 4,62% pe an.

In acelasi timp, dobanzile pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au scazut usor si sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara. Dobanzile afisate marti sunt de 3,81% - 4,31% pe an, in scadere fata de nivelurile de vineri, de 3,98% - 4,48% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri