Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, dupa ce agentia Standard & Poor's a mentinut Romania in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung, contrar asteptarilor unor jucatori, care anticipau ca ratingul va fi ridicat la "investment grade".
Cursul de schimb leu/euro a deschis sedinta de joi la in jurul nivelului de 4,32 lei/euro si a scazut usor sub acest nivel in primele minute. Dupa plasarea unor ordine de cumparare de banci in numele unor companii cotatiile s-au dus pentru o perioada scurta la 4,33 lei/euro, scrie Mediafax.

Ulterior, cursul s-a intors spre 4,32 lei/euro, pentru ca in a doua parte a sedintei sa urce spre 4,33 lei/euro, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei. S&P mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".

"Se pare ca unii jucatori se asteptau la o ridicare la «investment grade», insa nu am putea spune ca acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. In plus, nu este vizibila o influenta in volumele de tranzactionare, acestea ramanand in media unei sedinte obisnuite", a afirmat un dealer.

In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3270 - 4,3295 lei, cu 1,55 - 1,65 bani peste inchiderea de miercuri, de 4,3115 - 4,3130 lei/euro.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut la 4,3249 lei/euro. Rata afisata joi este cu 1,32 bani peste cea publicata miercuri, de 4,3117 lei/euro.

Pentru dolarul american, cursul de referinta publicat joi, de 3,2908 lei/dolar, a fost cu 0,24 bani peste cel de miercuri, de 3,2884 lei/dolar.

Referinta pentru francul elvetian a crescut de la 3,4976 lei/franc la 3,52 lei/franc, dupa ce miercuri paritatea a fost la cel mai redus nivel de dupa 18 ianuarie.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au scazut usor la 2,81% - 3,31% pe an, dupa ce miercuri au fost de 3,29% - 3,79% pe an.

In acelasi timp, dobanzile pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au continuat sa coboare si sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR, de 5,25% pe an. Dobanzile afisate joi sunt de 2,97% - 3,47% pe an, dupa ce miercuri au fost de 3,46% - 3,96% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri