Certinvest ofera posibilitatea de a cumpara unitati de fond prin card, un serviciu adresat romanilor comozi, inclusiv celor care lucreaza in strainatate.

Comisionul practicat pentru acest tip de tranzactie, de 3,5%, ar trebui sa va faca insa sa va ganditi de doua ori inainte de a subscrie.

Societatea de administrare a investitiilor a venit, luna trecuta, cu o oferta noua: posibilitatea de a vizualiza istoricul tranzactiilor cu unitatile de fond. Acest lucru era posibil prin accesarea sectiunii "Contul meu". Aici e atasata o alta facilitate, optiunea de a cumpara unitati de fond prin card. S-a dovedit cea mai atractiva. intr-o luna au aparut 30 de investitori prin acest serviciu. Stai la birou si din cateva click-uri devii investitor. in plus, serviciul ar putea fi implementat si de alte Societati de Administrare a Investitiilor (SAI). "Cu trei dintre acestea suntem in discutii avansate, una dintre negocieri fiind initiata chiar inainte de Certinvest", declara Madalin Matica, director operatiuni europene Dotcommerce.

Cat platesti pentru lejeritate? 3,5% din suma investita. Suma ajunge la Dotcommerce, compania responsabila de crearea acestui serviciu. Ba, mai mult, "comisionul este impartit in mai multe bucatele, care merg catre banca emitenta a cardului, catre MTI, catre banca acceptatoare a tranzactiei", conform precizarilor lui Madalin Matica. {i totusi, este cel mai mic comision practicat de Dotcommerce.

"Doar Certinvest si Guvernul beneficiaza de un comision atat de redus", adauga Matica. Eugen Voicu, presedintele Certinvest, spune ca serviciul reprezinta o alternativa pentru nerezidenti. Unitatile de fond pot fi cumparate de oriunde, in alte tari comisionul putand fi superior celui propus de Dotcommerce. Pana acum, cei interesati au fost doar romanii. S-a atins targetul vizat de Madalin Matica, asa-numitul YUP (Young Urban Profesional), mai exact tinerii cu bani, dar fara timp.

Alternative mai putin costisitoare

Pentru cei interesati de acest mod de a deveni investitori in fonduri, e bine de stiut ca serviciile internet banking sunt mult mai ieftine. Foarte multe banci au acest serviciu, iar cumpararea unitatilor de fond este la fel de facila. E suficient sa aveti cont la o banca pentru a a beneficia de aceasta oportunitate. Unele banci percep o taxa de conectare, cea mai mare fiind ceruta de ING. La cele mai multe insa, conectarea e gratuita. Mai exista un abonament lunar de circa un euro. {i in acest caz sunt banci care nu va obliga la plata acestuia. De aici incolo aveti de operat un simplu transfer bancar, la fel de simplu ca serviciul Certinvest. Doar ca mai ieftin.

Transferati bani din contul vostru in contul Certinvest. Daca aveti cont la una dintre bancile distribuitoare de unitati de fond pentru Certinvest e si mai ieftin. Oricum, cele mai multe banci au comisioane mai reduse prin internet banking decat la ghiseu, chiar cu 50%, in unele cazuri. Comisionul pentru un transfer interbancar variaza in functie de banca, dar si de suma tranzactionata. Valoarea medie a acestuia este cuprinsa intre trei si cinci lei, la ea adaugandu-se comisionul BNR: 0,75 lei pentru tranzactii mai mici de 50.000 lei si 10,5 pentru cele care depasesc aceasta suma. Formularul ordinului de plata este disponibil pe site-ul Certinvest, iar contravaloarea acestuia se preia din banii fondului.

Avantaj la serviciu

Daca aveti norocul si lucrati cu una dintre bancile la care fondul are conturi deschise (Raiffeisen, BRD, BT, Piraeus, Eurom sau Libra Bank), comisioanele sunt reduse la jumatate. Unele banci chiar nu mai cer comision in acest caz. in plus, abonamentul pentru internet banking va ofera o serie larga de facilitati, cum ar fi plata utilitatilor. Tot ce trebuie sa faceti ramane consultarea ofertelor bancilor, mai ales daca doriti sa faceti o investitie mai mare. La 10.000 lei investiti, platind acel comision cerut la cumparari prin card pierdeti 350 de lei. E imposibil sa ajungeti la aceeasi suma folosind serviciul internet banking.

Cat te costa serviciile internet banking

Taxa de activare a serviciului internet banking solicitata de ING e in valoare de 75 de lei, insa ofera un sistem complex de securitate. Taxa de utilizare lunara este de 3 lei, spre deosebire de cea de la Raiffeisen Bank, in valoare de 1 euro. BCR, Eurom, Libra, Romexterra nu cer plata unui abonament lunar. Romexterra percepe o taxa doar in cazul neutilizarii serviciului in decurs de o luna, in valoare de 2 euro. Libra Bank nu taxeaza transferurile intre conturile clientilor sai. BCR nu pune comision decat daca suma depaseste 50.000, iar Raiffeisen cere un leu pentru aceste plati intrabancare, indiferent de suma tranzactionata. La alte banci, aceasta tranzactie e taxata in functie de valoarea transferata. Costurile pentru transferuri interbancare variaza mult in functie de valoarea tranzactiei. Doar Raiffeisen percepe aceeasi suma: 3,1 lei, indiferent de suma tranzactionata .
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri