Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an, potrivit unei analize a portalului financiar efin.ro.
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.

"Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei. In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor", a precizat Dragos Cabat (foto), managing partner la Efin.ro.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare.

"In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3.5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera dobanzi mai avantajoase", a adaugat Cabat.

"Volumul depozitelor in lei va ramane relativ constant in perioada urmatoare, daca nu apar surprize neplacute in privinta inflatiei, in timp ce depozitele in euro se vor incadra pe un trend descendent, mai ales in cazul in care leul va continua sa fie puternic in fata monedei unice. Dobanda medie la depozitele in lei va scadea cu aproximativ 0,05% pe luna, in asteptarea diminuarii dobanzii de politica monetara de catre BNR, in timp ce dobanzile la euro vor scadea cu 0,05 – 0,1% lunar in medie", a afirmat Dragos Cabat.

Lansat in 2009, portalul financiar efin.ro promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo - verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic. Portalul financiar Efin.ro este administrat de Financial View Media Services SRL.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri