Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat noi norme pentru Regulamentul nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, potrivit site-ului BNR, consultat de Rompres. Astfel, pentru primele trei randuri din cadrul listei de conturi vor trebuie sa precizeze: scontul si operatiunile asimilate (extras), factoring (extras) si alte creante comerciale (extras).

In cazul operatiunilor de mobilizare de creante, considerate prin asimilare operatiuni de creditare, extrasul nu va contine operatiunile fara recurs, acestea nefiind asimilabile operatiunilor de creditare. Totodata, potrivit alineatului 3 de la articolul 3, orice garantie reala (mai putin gajul general) decat cele prevazute in anexa 1 va putea fi luata in considerare pentru deducere din expunerea institutiei de credit fata de entitatea de risc, la valoarea sa justa (suma la care poate fi tranzactionat un activ, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv).

In acest scop, institutiile de credit vor putea lua in considerare numai acele garantii reale pentru care acestea pot determina valoarea justa pe baza de metodologii proprii prevazute in cadrul normelor interne. Garantiile de bunuri viitoare nu reprezinta garantii efective si, in consecinta, nu pot fi luate in considerare ca diminuatoare de risc de credit in cadrul metodologiei de clasificare si provizionare. Aceste dispozitii se vor aplica incepand cu operatiunea de clasificare si provizionare aferenta datei de 31 august 2006. in acest sens, institutiile de credit vor avea in vedere respectarea prevederilor articolului 7 din Regulamentul BNR nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.

La articolul 3 se introduce un alineat nou. Astfel, in ceea ce priveste garantiile exprese, irevocabile si neconditionate acordate de Fondurile de Garantare a Creditelor (FGC) din Romania prin intermediere resurselor alocate in acest sens de catre autoritatile centrale si pentru care acestea isi asuma raspunderea, acestea pot fi considerate ca si garantii daca sunt efectiv transferate FGC si FGC demonstreaza ca dispun de o gestiune care sa evidentieze distinct respectivele fonduri, iar acestea sunt utilizate doar pentru garantarea riscurilor aferente. In cadrul tabelului din Anexa I se insereaza un nou rand care sa contina sintagma "garantii exprese, irevocabile si neconditionate emise de Fondul de Garantare a Creditelor, din Romania".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri