Viramentul salariului in cont reduce riscul aferent creditarii si permite bancii sa ofere dobanzi mai mici
In Romania exista circa 7,9 milioane de carduri, din care cel putin jumatate sunt de debit si 10% de credit, o parte din acestea fiind inactive, sustin analistii. Desi nu exista statistici exacte asupra numarului cardurilor de debit cu overdraft sau descoperit de cont - care permit accesarea unui imprumut in limita medie a doua sau trei salarii -, dimensiunea pietei poate fi studiata pornind de la restantele inregistrate de Biroul de Credit.

Din 213 milioane RON debite mai mari de 30 de zile, 25 de milioane au fost cauzate de imprumuturi pe card de credit si 5 milioane RON pe card de debit cu overdraft, la sfarsitul lunii aprilie, sustine directorul Biroului de Credit, Serban Epure. Ofertele bancilor s-au schimbat dramatic in ultimii doi ani, iar facilitatea descoperit de cont de pe cardul de salariu a devenit mai ieftina decat creditul pe card, fapt putin cunoscut in piata, avand in vedere numarul mare al celor care au accesat imprumuturi pe card de credit.

Din circa 7,9 milioane de carduri active - conform statisticii BNR din martie, bazata pe raportarile bancilor (care includ si carduri neexpirate, dar inactive) -, 7,7 milioane sunt in lei si 168.000 in valuta (din care 67.000 in Bucuresti), iar piata creste cu 25% pe an. Potentialul de expansiune al pietei cardurilor este foarte mare, in opinia bancherilor creditul pe card aflandu-se pe locul al doilea dupa creditul ipotecar, ca dinamica viitoare de dezvoltare.

In general, accesarea de overdraft pentru persoanele fizice se efectueaza in limita a doua sau trei salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro, in cazul persoanelor juridice limita dublandu-se. Exista doua tipuri de rambursare a creditului pe termen lung. In primul caz - si cel mai avantajos - se plateste lunar doar dobanda, pana la expirarea cardului (1-2 ani), insa exista posibilitatea reinnoirii acestuia in cazul in care utilizatorul si-a platit la timp toate ratele dobanzii. Al doilea scenariu presupune rambursarea a 10-20% din credit lunar, insa intarzierile la plata se taxeaza extrem de dur, cu dobanda plus o rata penalizatoare ce poate urca pana la 40%. Toate dobanzile afisate sunt anuale.

Atentie la comisioane!

Comisioanele de deschidere de cont si card si de administrare anuala a contului variaza de la zero la cateva zeci sau cateva sute de mii de lei vechi. Unele banci cer ca salariul minim sa fie mai mare de 5-8,5 milioane lei, iar comisionul de utilizare a cardului la bancomat (ATM) variaza intre 0,1 si 0,5% plus 25.000 de lei vechi (retragerile de la ATM-urile bancii emitente sunt intotdeauna mai ieftine). Utilizarea cardului pentru achizitionarea de produse la comercianti de pe teritoriul Romaniei nu se taxeaza. In strainatate, comisioanele variaza intre 0,5 si 3%, atat pentru cumparaturi, cat si pentru retrageri de la bancomate.

Oferta bancilor

La BCR, dobanda este de 20% (a fost coborata recent cu 2%), iar la Raiffeisen si BRD - 22%. Daca la BCR overdraftul urca pana la sase salarii nete, la BRD este de numai un salariu si jumatate, iar la Raiffeisen - ca de altfel in cazul majoritatii bancilor - de pana la trei salarii nete. BRD si Raiffeisen nu percep dobanzi penalizatoare, insa la BCR aceasta este de 25% pentru restante mai mari de 30 de zile la plata dobanzii. Comisioanele BRD sunt ceva mai mari, 125.000 lei pentru emitere card (zero la BCR si Raiffeisen) si 225.000 pentru administrarea anuala a contului (60.000 la BCR si 50.000 la Raiffeisen, anual).

La UniCredit, cardul cu overdraft are o dobanda de 19%, in caz de intarziere a platii lunare dobanda penalizatoare care se adauga fiind de 15%. La Bancpost se poate rambursa doar dobanda, care este de 27% pentru contractele vechi si de 17 sau 18% pentru cele noi, in functie de existenta conventiei cu angajatorul. Conventiile vechi se pot renegocia, sustin reprezentantii Bancpost. Sumele maxime ce pot fi accesate variaza in medie de la 2.000 la 5.000 de euro.

Pentru HVB si Tiriac - care si-au unificat saptamana trecuta intreaga oferta de retail, inclusiv bancomatele (uniformizarea retelei ATM a inclus si UniCredit), dobanda este de 18%, si nu exista dobanzi penalizatoare, cerandu-se doar rambursarea dobanzii. Daca nu exista conventie intre banca si angajator, utilizatorul cardului poate lua un credit egal cu un salariu lunar, dupa ce a primit trei luni salariul pe cardul bancilor sus-mentionate, putand accesa un credit in cuantumul a doua salarii dupa sase luni, si trei salarii dupa un an.

La ING, dobanda este de 19,75%, dar se cere rambursarea a 10% din credit lunar, la o intarziere de 10 zile fata de data din contract percepandu-se o dobanda penalizatoare de 40%. ING cere ca salariul minim sa fie de 5 milioane lei vechi, iar overdraftul poate fi de maximum un salariu si jumatate. ING percepe un comision de activare a liniei de credit de 32 RON si un comision anual de administrare de 20 RON (din al doilea an de existenta a liniei). Toate cardurile ING sunt, incepand de saptamana trecuta, carduri inteligente, dispunand de un cip care permite stocarea a numeroase informatii si o securitate sporita. ING este a doua banca din Romania care emite carduri cu cip, prima fiind ProCredit.

La Volksbank, dobanzile sunt de 15% pentru lei, 11% pentru dolari si 9,5% pentru euro, iar in cazul existentei unei conventii intre banca si angajator se poate rambursa lunar doar dobanda. Daca nu exista conventie, suma ce trebuie virata este de 20% din credit, lunar, in cazul intarzierii aplicandu-se o suprataxa de 15% la lei si 3% la valuta.
CEC a lansat recent carduri cu overdraft, dobanzile fiind de 11-14% in functie de conventia semnata cu angajatorul si fara dobanzi penalizatoare. La Piraeus, dobanda este de 19% - dobanzile penalizatoare fiind de 8% la lei si 4% la euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri