Un atu al jocului la Bursa pentru micii investitori il constituie posibilitatea obtinerii de dividende, pe langa majorarea cursului. Dar in ultimii ani politica de dividend a companiilor listate nu a mai fost la fel de mult orientata catre actionari, ci s-a indreptat catre realizarea de investitii, necesare integrarii in UE. Iar dividendele tot mai mici fac posibila orientarea economiilor micilor actionari catre alte forme de plasament, care au un risc mai redus
Daca in urma cu trei-patru ani majoritatea companiilor profitabile de la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) acordau dividende substantiale, in ultimul an acestea s-au redus prin prisma orientarii profiturilor companiilor catre investitii.

De asemenea, valoarea dividendelor acordate de companii nu mai poate sa insemne un adevarat castig in conditiile in care cresterea cotatiilor determina randamente foarte reduse ale dividendelor. Dar nici piata nu a mai reactionat la fel ca in urma cu trei-patru ani la anunturile privind dividendele, in sensul ca valoarea acestora nu a justificat achizitia de actiuni in unele cazuri. In schimb, miscari mai puternice au avut loc la emitentii care au anuntat acordarea dividendelor sub forma de actiuni gratuite. Explicatia este simpla, aceasta politica aducand castiguri mai ridicate daca se analizeaza evolutia Bursei din ultimii ani.

Dividendele se restrang

Din cele 65 de companii listate la BVB, numai 17 au decis sa acorde dividende actionarilor din profiturile realizate anul trecut. Numarul, desi este ridicat, a consemnat o scadere de la 24-25 de companii in 2002-2003 la 21 in 2004. Din punctul de vedere al ratelor de distribuire insa, toate companiile care au decis sa acorde dividende au avut o politica orientata catre actionari, avand in vedere ca ratele de distribuire au fost, in majoritatea cazurilor, de peste 50% din profitul net. De altfel, cu exceptia SIF Moldova, SIF Oltenia si BRD, pentru restul societatilor care au acordat dividende rata de distribuire este superioara mediei din perioada 2001-2004. Se poate spune astfel ca majoritatea societatilor au recompensat actionarii peste asteptari. In schimb, fata de anii precedenti, cand la BRD rata de distribuire a dividendelor depasea 50%, pentru 2005 actionarii vor primi numai 39% din profitul net.

Dar, din punctul de vedere al randamentelor oferite, jocul la dividende nu mai este atractiv. Cel mai ridicat castig a fost obtinut de investitorii care au optat pentru Petrolexportim-port (17,16%), urmat de Aerostar (8,4%), Turbomecanica (6,1%), Bermas (5,5%) si Comelf (5,1%). Pentru restul companiilor au fost inregistrate valori ale randamentelor dividendelor de 1-3%, ceea ce nu justifica o achizitie a lor prin prisma politicii de dividend.

Recompensare constanta

Au existat insa si societati care in ultimii ani au avut o politica constanta de dividend si care si-au facut un obicei din recompensarea actionarilor cu cote aproximativ egale in fiecare an. Spre exemplu, Aerostar Bacau (ARS) a acordat dividende in proportie de 65-75% din profitul net in fiecare din ultimii patru ani, avand totodata si un randament superior. De asemenea, Alro Slatina (ALR) a mers pe o rata de distribuire de peste 100% in perioada 2001-2004, iar in 2005 societatea a alocat o parte importanta din profit actionarilor (84%).
De asemenea, Bermas (BRM) si Turbomecanica (TBM), societati la care actionari semnificativi sunt asociatiile salariale, au avut o politica constanta de repartizare a dividendelor.

Profitul se investeste

Dar foarte multe companii listate care au obtinut profit in 2005 au decis sa-l reinvesteasca, in vederea finantarii investitiilor sau a activitatii viitoare. Spre exemplu, din profitul de aproape 16 milioane de lei, Sicomed a alocat pentru dezvoltare 13,5 milioane de lei, adica aproape 85%. De asemenea, companii mici precum Compa Sibiu, UAMT Oradea sau Zimtub Zimnicea au alocat pentru investitii sau imbunatatirea activitatii aproape intreg profitul din 2005, fara a acorda dividende.

Au existat insa si emitenti care s-au orientat catre reinvestirea profiturilor din 2005, dar nu au neglijat actionarii. Este cazul Prodplast, care a acordat 10% din profit pentru dividende, iar o treime din profit s-a indreptat catre finantarea investitiilor.

Actiunile gratuite sunt de viitor

In conditiile in care dividendele sunt mai rare la BVB, o alternativa pentru cresterea atractivitatii actiunilor este reprezentata de capitalizarea profitului si acordarea de actiuni gratuite. Aceasta practica a fost pusa in aplicare in ultimii ani de un numar mai mare de societati, care au inceput astfel sa foloseasca piata de capital drept motor de finantare a activitatii. Daca in urma cu doi-trei ani, numai Banca Transilvania o-bisnuise investitorii cu asemenea politica, in ultimul an au mai aparut si Biofarm, Impact sau Banca Carpatica. De asemenea, SIF Banat Crisana si SIF Transilvania au incercat in acest an sa adopte aceasta politica, dar nu au reusit din cauza neintrunirii cvorumului necesar unei adunari generale extraordinare.

De altfel, orientarea emitentilor catre acordarea de actiuni in locul dividendelor cash este o politica tot mai des intalnita la BVB si este posibil ca in urmatorii ani numarul celor care vor primi numerar sa scada. Singurii emitenti care vor mai merge pe aceasta politica vor fi, cel mai probabil, cei la care salariatii detin pachete semnificative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri