Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au incheiat anul 2012 cu un rezultat negativ de 15,2 milioane de lei, in scadere cu 45,1% fata de anul precedent. Cu toate aceastea, cumulat, de la startul sistemului pierderile totale se ridica la 315 milioane de euro, potrivit lui Mihai Coca-Cozma, CEO Alico Pensii si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
"Ceea ce se intampla intr-un an este important, dar trebuie analizat bilantul la nivel de ansamblu, pentru ca fondurile private de pensii sunt investitori activi in dezvoltarea economiei nationale. Angajamentul substantial si pe termen lung vizibil din partea administratorilor este faptul ca de la startul sistemului de pensii private, acestia au investit continuu, inregistrand astfel la nivelul anului 2012 pierderi de 315 milioane de euro, care vor trebui recuperate. De asemenea, un posibil break-even pentru administratori, estimat in 2009, ar fi viabil abia incepand cu 2021, dupa perioada de recuperare a investitiei", a declarat Mihai Coca-Cozma (foto), in cadrul celei de-a XVI-a editii a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari.

El a subliniat ca sunt necesare cresterea contributiilor la Pilonul II cu recuperarea cotei de 0,5% pierdute in 2009 si stimularea participarii la Pilonul III prin cresterea deductibilitatii si relaxarea birocratiei. Totodata, este necesar un flux constant de contributii, astfel incat sa se realizeze o acumulare mai rapida si o pensie mai mare.

"Fondurile de pensii se implica tot mai mult in economia locala, investind in companii romanesti. Ne dorim stabilitate, echilibru si predictibilitate", a mai spus vicepresedintele APAPR.

Un bilant realizat de APAPR la 5 ani de Pilon II - pensii obligatorii - arata ca in prezent numarul celor care contribuie la sistem este de 5,88 milioane de persoane, cu un total de 9,15 miliarde de lei contributii brute virate (5x12 = 60 de luni) si 10,93 miliarde de lei active nete administrate (20 mai 2008 - 14 mai 2013). In perioada mentionata, numarul fondurilor a scazut de la 18 (2007) la 8 (2013).

Pana in prezent, administratorii au realizat un castig net pentru participanti (active minus contributii) in valoare 1,78 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un randament mediu anual de 11,4% (medie pe 5 ani). Contributia medie lunara efectiva: 45 de lei (toata perioada, 5 ani), iar gradul efectiv de colectare a contributiilor este de 62%.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri