Bancherii, care cred ca nu va exista creditare fara crestere economica, trebuie sa ajunga la o solutie comuna cu cei din afara sistemului bancar, potrivit carora nu va exista crestere economica pana cand nu va functiona creditarea, apreciaza Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"O parte dintre cei din afara sistemului bancar spun ca nu vom avea crestere economica pana nu avem creditare, iar bancherii spun ca nu vom avea creditare pana nu avem crestere. Cred ca o reconciliere intre aceste doua idei este absolut necesara", a declarat marti Vasilescu, la o conferinta pe tema sistemului bancar, scrie Mediafax.

El apreciaza ca este nevoie de o intoarcere in timp, dar cu mijoacele, instrumentele si gandirea din prezent, la momentul cand creditarea era sanatoasa, inainte sa inceapa "nebunia creditarii".

Vasilescu si-a amintit ca in 2008, cand s-a declansat criza, a vorbit la o intalnire a producatorilor de vin, trimis de guvernator, explicandu-le acestora de unde a venit criza: "au pus apa in bani si au starnit viitura financiara".

"Problema pentru viitor este cum sa nu mai punem bani in apa, cum facem bani sanatosi. In perioada dinainte ca banii sa se faca din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioada cand se faceau bani sanatosi", a spus Vasilescu.

El considera ca sistemul bancar are nevoie de calitate si ca totul trebuie sa plece de la ideea de calitate si de a ajusta sistemul bancar pentru a ajunge la calitate. Totodata, bancile trebuie sa incheie cu clientii contracte care sa nu mai lase loc niciunui fel de clauze abuzive.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri