Zona asigurarilor auto, care detine ponderea cea mai mare in subscrierile non-life, are nevoie de o atentie mai mare, nu doar din partea asiguratorilor, ci si din partea celor care pot sa reglementeze situatia, in special a asigurarilor RCA, cu partea de vatamari corporale, care a escaladat intr-un mod foarte periculos si pare scapata de sub control, a declarat Radu Mustatea, membru in directoratul Carpatica Asigurari.
"Despagubirile acordate pentru vatamari corporale au escaladat intr-un mod foarte periculos si par scapate de sub control. Din aceasta cauza, am avut probleme foarte mari la reasigurare toti asiguratorii RCA din Romania. Cu greu reusim sa plasam contractele in reasigurare datorita acestui lucru. In acest sens, ne-a ajutat foarte mult CSA-ul a fost reglementarea de a pune rezervele la istoricul pietei nu la pretetiile pe care le avem in momentul de fata in functie de judecata", a precizat Radu Mustatea (foto), in cadrul FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari.

El a adaugat ca asiguratorii trebuie sa actioneze mai mult in directia imbunatatirii comportamentului atat fata de piata si cat si fata de asigurati astfel incat sa se ajunga la un standard de normalitate al serviciilor.

"Nu cred ca a existat o crestere reala a pietei locale anul trecut. 2013 as vrea sa reprezinte un an de revenire a vanzarilor la peste doua miliarde de euro sau mai mult, iar daca daca autoritatile ne vor ajuta in dezvoltarea pietei in zonele de asigurari de sanatate, raspunderi civile si sa facem in asa fel incat sa echilibram rezultatele pe auto, la anul pe aceasta vreme putem vorbi de un rezultat pozitiv la nivelul intregii piete de asigurari. Actionarii vor ca societatile pe care le detin sa se dezvolte si sa faca un profit, care, in piata de asigurari, nu este usor de obtinut", a afirmat Mustatea.

Anul trecut au fost avizate un numar de 4.418 dosare de dauna pentru vatamari corporale si deces, in scadere cu 9% fata de anul trecut. Valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces, in suma de 328 milioane de lei a inregistrat insa o crestere cu 23% fata de anul 2011.

Dauna medie pe vatamari corporale a fost in 2012 de 57.931 lei, in scadere cu 15% fata de 2011.

Conform unui raport publicat de CSA, rezerva de dauna avizata pentru vatamari corporale si deces era la data de 31 decemrie 2012 in suma de 695 milioane de lei, in scadere cu 13% fata de sfarsitul anului 2011. Despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces in anul 2012 reprezinta 18,3% din valoarea despagubirilor totale platite, iar valoarea rezervei de dauna avizata constituita pentru vatamari corporale si deces reprezinta 51,0% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri