Dupa o perioada de crestere sustinuta in perioada 2009 -2011, in urma amenintarii populatiei cu amenzi daca nu-si asigura unitatile locative, asigurarile facultative de locuinte au scazut puternic in 2012 cu 25% la ceva peste 3 milioane de contracte. De asemenea, anul trecut, portofoliul PAID a scazut cu 52%, la 276.600 contracte, dupa ce in 2011 crescuse cu 56%, la 574.230.
In acelasi timp, evolutia ratei daunei pentru asigurarile facultative de locuinte in perioada 2010-2012 a indicat o crestere de la 8,32% in 2011 la 15,48% in 2012. Referitor la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, asiguratorii nu au prea fost interesati sa vanda politele obligatorii pentru locuinte, emise de companie, din cauza comisionului redus pe care il incaseaza. Acesta este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, in functie de tipul constructiei.

Mai mult, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID. Unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, chiar si-au denumit politele facultative pentru locuinte PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. In plus, Astra, actionar PAID, a inregistrat marca PAD la Oficiul pentru Inventii si Marci.

Actionarii PAID sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%; Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

De curand, actionarii PAID au luat decizia de a taia din programul de reasigurare in asa fel incat societatea sa obtina profit. Ca urmare, PAID a inregistrat in primul trimestru din 2013 un profit de peste doua milioane de lei (aproximativ 530.000 euro), ca urmare "a bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare", potrivit companiei.

Astfel, dupa ce in aceeasi perioada din 2012, PAID a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane lei (640.000 euro), rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, Pool-ul a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru. PAID nu a mentionat si cu cat a fost redus programul de reasigurare. Pool-ul isi reinnoise contractul de reasigurare de tip "excedent de dauna" pentru anul de subscriere 2011/2012 la o capacitate de 300 milioane de euro.

Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul lui 2012 s-a ridicat la 270.000 lei (62.000 euro), iar veniturile nete din prime de asigurare s-au ridicat la 6,5 milioane de lei (1.460.000 euro). De asemenea, in primul trimestru din 2013, PAID a platit daune in valoare de 36.904 lei (9.000 euro), veniturile nete din prime de asigurare fiind de 3.571.701 euro (peste 800.000 euro).

Solutia re-dinamizarii asigurarilor de locuinte


"Sistemul asigurarilor de locuinte trebuie reconfigurat, insa nu oricum, ci prin pastrarea principiilor ce definesc cadrul institutional curent (consolidare nationala, PAID), prin implicarea tuturor asiguratorilor autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa naturala si nu in ultimul rand prin mentinerea implicarii statului drept in calitate de garant al echilibrelor unei scheme cu componenta sociala", a declarat Remi Vrignaud, presedintele UNSAR si CEO Allianz-Tiriac Asigurari in cadrul FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari.

Astfel, in opinia Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care reprezinta 22 de companii, ce detin o pondere de peste 95% din piata locala de asigurari, cea mai viabila solutie de re-dinamizare a segmentului asigurarilor de locuinte este co-asigurarea.

Din continutul propunerii UNSAR reiese ca asiguratul va cumpara o singura polita de asigurare pentru locuinta aflata in proprietate, iar polita de asigurare va acoperi atat riscurile obligatorii (cutremur, inundatii, alunecari de teren) cat si riscurile facultative. Acest lucru se va realiza printr-un proces de coasigurare neproportionala intre PAID si asiguratorul care emite polita: primul "layer" sa fie suportat de PAID iar "layer"-ul superior sa fie raspunderea asiguratorului facultativ.

In acest fel, se urmareste reducerea costurilor pentru emiterea politelor de asigurare a locuintelor si crearea unei baze de date comune la nivel de piata pentru politele de asigurare a locuintelor. Pentru acest lucru, asiguratorii au in vedere modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, a legislatiei secundare si a normelor interne PAID.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise in iulie 2010.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Revenind la propunerea UNSAR, politele facultative de asigurare a locuintelor ar urma sa fie emise numai in pachet cu asigurarea obligatorie – PAD, in coasigurare neproportionala cu PAID.

Astfel, PAID va raspunde in limita sumei asigurate obligatoriu (20.000 euro/10.000 euro, ca prim risc), pentru riscurile de cutremur, inundatii, alunecari de teren. Asiguratorii autorizati sa subscrie pentru catastrofe naturale (membri sau nu ai PAID) vor incheia asigurari obligatorii PAD in pachet cu polita facultativa sau de sine statatoare (stand-alone).

Proiectul UNSAR beneficiaza si de sprijinul noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara, conform lui Daniel Tudor, vicepresedintele institutiei amintite. "Proiectul pe care il prezinta UNSAR a fost sustinut de noi si a fost discutat cu 90% din asiguratorii prezenti pe piata romaneasca. Va pot asigura ca acest proiect este in faza finala", a explicat Daniel Tudor, citat de 1asig.ro.

Totusi, facand referire la preturile politei de 10 euro, respectiv de 20 euro, Daniel Tudor a evidentiat ca "ASF e abilitata sa modifice pretul si ne-am exprimat disponibilitatea de a umbla treptat la pret. Tinand cont ca exista o nemultumire a pietei cu privire la pret, vom incerca gradual sa marim pretul. In prezent, marja de solvabilitate a PAID ma face sa cred ca prima de asigurare este corecta".











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri