ATEbank, al cincilea mare jucator din sistemul bancar elen, va prelua pachetului majoritar de actiuni al Mindbank, una dintre cele mai mici banci autohtone, intr-o tranzactie de peste 30 de milioane de euro.

Raport AGA aprilie 2006

Finalizat cel mai probabil la sfarsitul lunii iunie, deal-ul este intermediat de casa de investitii Capital Partners, detinuta de trei fosti bancheri: Doru Lionachescu (fost director general adjunct la Bancpost), Andrei Diaconescu si Victor Capitanu ( ultimii doii cu experienta la Alpha Bank si Bancpost).

"Avem deja o promisiune ferma de vanzare din partea a peste 50% din actionari, iar ATEbank desfasoara in prezent procesul de due-diligence - ( n.red., un audit in vederea preluarii), cu scopul de a finaliza tranzactia in termen de 3-4 saptamani," a declarat pentru Wall-Street Doru Lionachescu, partenerul responsabil de acest proiect in cadrul companiei Capital Partners. Potrivit lui Lionachescu, acest audit a fost inceput de Ernst&Young, una dintre cele mai mari companii de consultanta.

Obiectiv: pozitionare in primii 10 jucatori

14909_1.pdfIn acelasi timp, finalizarea achizitiei este conditionata de acordul BNR in concordanta cu legislatia bancara. Astfel, grecii de la ATEbank vor construi un business plan complet care sa asigure o strategie de dezvoltare pe termen lung, apreciaza Doru Lionachescu.

Pe termen lung, obiectivul grecilor este acela de a pozitiona Mindbank cel putin la nivelul la care sunt in Grecia. In mod concret, ATEbank (Banca Agricola a Greciei) intentioneaza sa aduca Mindbank in primele zece banci din sistem prin dezvoltarea retelei de sucursale si ATM-uri ori investitii masive in lansarea de noi servicii.

"Consider ca ATEbank reprezinta unul dintre cei mai potriviti investitori pentru banca Mindbank datorita profilului bancii elene. Ei au evoluat spre o structura agricola, iar Mindbank s-a dezvoltat ca o banca de nisa pe acelasi segment," afirma Lionachescu.

Piata romaneasca este considerata de eleni drept una dintre cele mai tentante din Europa, iar strategia este de dezvoltare prin alte preluari. "Nu excludem si alte achizitii ale ATEbank in ideea de a forma un grup financiar puternic pe piata autohtona, iar aici nu ne referim exclusiv la preluari de banci," estimeaza Lionachescu.

Este evident ca a devenit o tendinta ca Bancile cu capital majoritar privat autohton si cote de piata de sub 1% au devenit tinte de preluare pentru marile banci internationale. "Bancile mici fara actionari puternici nu au nici un viitor, " conchide Doru Lionachescu.

Cumparator - intermediar - vanzator

ATEBank, un profit de 145 milioane euro in 2005

Rezultatele financiare aferente anului 2005 sunt caracterizate de cresterea profitabilitatii, transmite un comunicat al ATE. Profitul dupa impozitare s-a situat la nivelul a 145,2 milioane euro in conditiile in care anul 2004 a consemnat pierderi de aproximativ 71 milioane euro. De asemenea, banca a inregistrat o crestere pe sectorul retail de aproximativ 30,7% fata de 2004. Provizioanele bancii reprezinta 497 milioane euro ceea ce se traduce intr-o rata de acoperire de aproape 90%. Anul trecut conducerea bancii a decis majorarea capitalului cu 1,25 miliarde euro. ATE a demarat in 2005 un program destinat modernizarii fondurilor de pensii pe care le administreaza. Daca ar fi activat pe piata bancara romaneasca, ATE ar fi ocupat, din punct de vedere al profitului, locul al treilea dupa BCR (202 milioane euro in 2005) si BRD (164 milioane euro).

Capital Partners - o afacere tridimensionala

Businessul Capital Partners se indreapta spre trei directii: in primul rand compania obtine si cauta mandate de vanzare-cumparare de companii. Aceasta este o prima linie de activitate.

In al doilea rand, Capital Partners face finantare imobiliara nu numai in sensul strict al finantarii, ci si acela al intermedierii achizitiilor imobiliare.

A treia linie principala de activitate o constituie reprezentarea in Romania in regim de exclusivitate a unor operatori financiari care nu au prezenta aici. In general este vorba de fonduri de investitii.

Mindbank - 0,2% din piata

Mindbank este una dintre putinele banci din piata in care capitalul romanesc a ramas majoritar. Banca, fondata in anul 1990, s-a dezvoltat ca o banca de nisa, are o retea de 12 unitati in orase mari, iar activele sale insumeaza peste 80 de milioane de euro. Din toamna anului trecut, managementul bancii i-a informat pe actionari in legatura cu intentia de a negocia cu investitori care sa poata sustine functionarea si dezvoltarea Mindbank.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri