BNR nu a prevazut prabusiri de preturi pe piata imobiliara, dar va face o analiza, iar daca vor fi concluzii ingrijoratoare, ar putea urma si unele masuri, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Cert este un singur lucru, ca BNR este hotarata sa foloseasca toate instrumentele de care dispune in caz de risc in directia stabilitatii financiare a tarii", a explicat Vasilescu.

Problema preturilor la imobiliare a fost abordata, saptamana trecuta, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar privind inflatia, dupa o prezentare a directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete. "Guvernatorul nu a facut nici o prognoza, nu a afirmat ca BNR a pregatit norme cu care sa intervina pe piata. Pur si simplu, a tras un semnal de alarma", a adaugat consilierul guvernatorului bancii centrale.

Imobile cu 10% mai ieftine

Vasilescu a mai aratat ca momentul declaratiilor facute de Isarescu survine preocuparilor de la nivelul Bancii Centrale Europene privind preturile activelor si declaratiilor fostului presedinte al FED, Alan Greenspan, care a atras atentia ca preturile activelor urca intr-un ritm mult mai rapid decat cresterea PIB-urilor la nivel global.

Insa, cu sau fara interventia bancii centrale pe piata imobiliara, specialistii estimeaza ca preturile la imobile vor cunoaste, o data cu aderarea, corectii importante in jos, cu pana la 10%.

Aceasta pentru ca la un nivel de pret pe piata imobiliara autohtona similar celor din tarile care deja au aderat, activele romanesti vor deveni neatractive.

Majorarea preturilor pana la nivele similare cu statele aflate in primul val de aderare, tari cu venituri medii cel putin duble fata de Romania, poate fi explicata printr-o serie de disfunctionalitati in piata imobiliara.
Desi constructiile au inregistrat, in ultimii ani, cresteri superioare celorlalte domenii ale economiei, exista inca bariere de acces pe piata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri