Comparatiile dintre dobanzile de pe pieta locala si cele din zona euro sunt nepotrivite si nu tin cont de "diferentele enorme" dintre riscurile si structurile celor doua piete, apreciaza vicepresedintele BRD Petre Bunescu, aratand ca elocventa este si diferenta intre dobanda BNR si rata cheie a BCE
"Se mai ridica problema dobanzilor, ca sunt mici, ca sunt mari, ca sunt potrivite, nepotrivite. Fiecare comparam, ca uite, pe piata monetara la euro sunt 0,3-0,4%, iar in Romania sunt 4%. Uitam de regula, cand facem aceasta afirmatie de diferentele enorme dintre cele doua piete. Riscurile respective, structura economica si asa mai departe. Din moment ce dobanda de referinta a BNR la ora actuala este de 5,25% fata de 0,25% la BCE, ne imaginam lesne care sunt diferentele de abordare, repet, intre costurile resurselor si ale creditelor intr-o tara europeana si o tara ca Romania", a explicat Bunescu la conferinta Mediafax Talks about Banking, relateaza Mediafax.

Bunescu a aratat ca, pe de alta parte, dobanda care se ofera la depozite este in corelatie cu posibilitatea de plasament.
"Pe buna dreptate se pune problema reducerii costurilor la credite (...) Dar nu poti sa ai costuri mari si dobanzi mici la credite", a continuat Bunescu.

Oficialul BRD-Groupe Societe Generale a incercat sa raspunda si la critica potrivit careia bancile au inceput sa acorde populatiei dobanzi real negative pentru sumele atrase.

"Ce-ar castiga deponentul daca ar tine banii acasa. Ar fi si riscul mai mare si n-ar castiga nici macar acel 2-3-4%", a spus Bunescu.

Vicepresedintele BRD crede ca reluarea cresterii economice, inevitabila pentru Romania, nu se va putea baza pe economisirea interna, iar resursele externe vor juca in continuare un rol esential in creditare.

Bunescu aminteste ca desi raportul credite/depozite se situeaza la circa 114%, aproximativ 20% din depozite sunt blocate in rezervele minime obligatorii constituite la BNR, ceea dce inseamna ca peste 30% dintre credite sunt finantate in continuare din resurse externe.

In opinia oficialului BRD, bancile va trebui sa se orienteze mai mult catre economisirea interna pe termen mediu si lung si sa ofere pachete de produse si servicii care sa raspunda unor astfel de comportamente din partea clientilor. El a aminiti ca majoritatea resurselor sunt in continuare pe termen scurt, de pana in sase luni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri