GE Money, divizia internationala de servicii financiare a General Electric, a anuntat achizitionarea pachetelor majoritare in cadrul a trei institutii financiare din Romania. Valoarea estimativa a intregii tranzactii (pentru toate cele trei companii) este de aproximativ 140 milioane de euro
GE Money, divizia internationala de servicii financiare a General Electric a anuntat achizitionarea pachetului majoritar de actiuni detinute de Romanian American Enterprise Fund (RAEF) in companiile Leasemart NV (detinatoare a firmei de leasing Motoractive), Ralfi SA (companie care ofera credite de consum sub numele Estima Finance) si in cadrul Domenia Credit SA. Tranzactia se afla in momentul de fata in curs de aprobare de catre autoritati si va fi finalizata cel mai probabil in al treilea trimestru din 2006.

Ralfi ofera credite de consum in 700 de magazine, din care 110 magazine apartin distribuitorului de produse electrice si electrocasnice Domo. Motoractive ofera servicii de leasing pentru automobile si echipamente prin intermediul a 12 reprezentante regionale si programe destinate comerciantilor. Domenia Credit ofera credite ipotecare prin intermediul a 9 filiale. Ralfi, Motoractive si Domenia au in total 475 de angajati.

Referitor la aceasta tranzactie, William Cary, Presedinte si CEO al GE Money pentru Europa a declarat : Aceasta investitie reprezinta pentru noi o excelenta oportunitate de dezvoltare pe o piata dinamica caracterizata de o crestere rapida a cererii de servicii financiare pentru populatie. Expertiza globala a GE Money combinata cu cea a echipelor de management locale cat si asocierea cu parteneri locali puternici ne ofera o excelenta platforma pentru dezvoltare in Romania. Aceasta investitie este un pas important in planul nostru de a ne consolida prezenta in regiunea Europei Centrale si de Est.

GE Money vrea sa detina toate actiunile

Potrivit termenilor contractului, GE Money va cumpara pachetul de actiuni de 80% detinut de RAEF in cadrul Ralfi, pachetul de actiuni de 78% detinut in cadrul Leasemart si pachetul de actiuni de 60% detinut in cadrul Domenia Credit. Totodata GE Money a incheiat un contract de vanzare-cumparare de actiuni si cu Domo Retail S.A. privind achizitionarea pachetului de actiuni detinut de acesta in Ralfi S.A.

GE Money estimeaza ca va incheia in scurt timp acorduri similare cu detinatorii celorlalte pachete de actiuni ale fiecarei companii, acesti actionari fiind Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine un pachet de actiuni de 20% in Domenia Credit si DEG, care detine cate un pachet de actiuni de 20% atat in Domenia cat si in Leasemart. Valoarea estimativa a intregii tranzactii (pentru toate cele trei companii) este de aproximativ 140 de milioane de euro (178 milioane de dolari).

Am dezvoltat aceste companii de la zero, pentru a raspunde nevoii de servicii financiare de pe piata din Romania, intampinand conditii care nu au fost intotdeauna cele mai favorabile din punct de vedere macroeconomic. Suntem mandri ca aceste trei companii devin acum parte a GE. Avem convingerea ca profesionalismul echipelor de management se ridica la inaltimea asteptarilor, aceste echipe fiind capabile sa implementeze planurile ambitioase ale GE in Romania si in regiune. Aceasta tranzactie reprezinta un punct de referinta pentru RAEF, care considera ca in acest fel si-a indeplinit cu success rolul de catalizator pentru investitiile straine in Romania, a declarat Horia Manda, RAEF Senior Vice President si Chief Investment Officer.

Sunt mandru sa fiu martor la cea de a doua investitie majora a GE in Romania, o piata care prezinta foarte multe oportunitati de crestere pentru o companie globala precum GE. Prin acest anunt GE isi demonstreaza inca o data angajarea in dezvoltarea Romaniei ca investitor, a declarat si Dan Ionescu, GE Regional Executive pentru Europa de Sud Est.

Romania are un potential de dezvoltare foarte bun

Achizitionarea celor trei companii de catre GE Money constituie cea de a doua investitie de anvergura a GE in Romania. Compania Genpact, detinuta in proportie de 40% de GE, a anuntat anul trecut amplasarea unui Centru de Servicii pentru Afaceri si Solutii Tehnologice la Bucuresti - un proiect in valoare de 80 milioane de dolari.

Aceasta achizitie este cel mai recent pas al expansiunii GE in Europa Centrala si de Est. Romania este o piata strategica, pe care am identificat-o in mod special ca avand un potential foarte bun pentru dezvoltarea de servicii financiare precum creditul ipotecar, unde GE detine o vasta experienta si furnizeaza solutii multiple de finantare pentru proprietarii de locuinte. Echipa RAEF a construit trei companii excelente si suntem nerabdatori sa incepem cooperarea cu managementul local si cu clientii, pentru a construi o companie care sa se bucure de si mai mult succes, oferind consumatorilor, comerciantilor in general si distribuitorilor auto solutii unice, care sa corespunda necesitatilor lor financiare. Detinem un palmares care atesta clar ca am facut deja acest lucru in Europa Centrala si de Est si avem planuri mari de dezvoltare in Romania, pentru viitor., a declarat si presedintele CEO-ul GE Money pentru Europa Centrala si de Est, Dmitri Stockton.

GE Money a cunoscut o crestere puternica in Europa in ultimii zece ani. In prezent are operatiuni in 23 de tari europene cu o valoare a activelor de aproximativ 73 miliarde de dolari. in Europa Centrala si de Est, GE Money detine in prezent banci si ofera servicii financiare pentru consumatorii din Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Rusia si Turcia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri