Sistemul bancar romanesc era format, in urma cu 65 de ani (august 1941) din 410 banci comerciale, fata de numai 40 in momentul de fata, numai in Bucuresti existand 180 de banci, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la cea de XIV-a editie a simpozionului de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu".

Acesta a precizat ca numai in perimetrul financiar din jurul BNR (Vulturul de Mare, Dambovita, magazinul La Fayette -actual Victoria) erau 147 de banci.

Bancile existente in Romania in acea perioada erau infiintate pe structuri etnice si juridice, ponderea cea mai mare fiind detinuta in prima structura de bancile romanesti - 273. De asemenea, bancile evreiesti erau in numar de 58, cele germane - 38, iar cele unguresti in numar de 22.

In ceea ce priveste structura juridica a bancilor, un numar de 363 erau banci societati anonime, 21 banci societati in nume colectiv, 14 banci societati cooperative pe actiuni, o banca societate comerciala publica si doua banci sucursale de banci straine.

Guvernatorul BNR a precizat ca este de datoria BNR de a spune cum arata sistemul bancar romanesc si de a scrie o istorie a economiei romanesti, care poate aduce o contributie importanta acestui domeniu.

"Nici globalizarea, nici integrarea nu inseamna pierderea identitatii, ci, dimpotriva, intarirea identitatii culturale, nationale si financiar bancare", a precizat Isarescu.

In cadrul simpozionului au fost lansate doua volume de carte "Mileniul romanesc - 1.000 ani de istorie in imagini" - autori dr Georgeta Filitti, Dorin Matei si "Banca Nationala a Romaniei si arhitectura" -autor prof univ dr Nicolae Lascu.

De asemenea, au fost acordate in cadrul simpozionului 15 premii ale Fundatiei Culturale Magazin Istoric.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri