Moneda nationala a continuat sa se deprecieze accentuat in fata euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012.
La deschiderea sedintei, euro a fost cotat in jurul nivelului de 4,52 lei/euro, dupa ce joi seara, in afara orelor de tranzactionare ale sedintei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro, relateaza Mediafax.

In prima ora de tranzactionare, cotatiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun ca volumele tranzactionate sunt sub cele de joi dimineata, insa peste media sedintelor precedente.

Pentru dolarul american, cursul de referinta a urcat la 3,4402 lei/dolar, cel mai inalt nivel incepand din 4 aprilie.

In acelasi timp, cursul de referinta pentru francul elvetian a crescut la 3,7052 lei/franc, atingand maximul incepand cu 20 decembrie.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, euro a fost cotat in jurul nivelului de 4,52 lei/euro, dupa ce joi seara, in afara orelor de tranzactionare ale sedintei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.

Pana la jumatatea sedintei de vineri, cotatiile au urcat treptat, iar maximul tranzactionat a fost de 4,5590 lei/euro.

Analistii ING cred ca leul s-a depreciat mai accentuat decat monedele regionale pe fondul cresterii randamentelor din piata locala, unde randamentele au cresut brusc.

"Randamentele de pe intreaga curba a titlurilor de stat in lei au crescut cu circa 0,25 puncte procentuale dupa rezultatul foarte slab al licitatiei de obligatiuni de ieri (joi, n.r), miscare care a redus insa diferenta fata de cresterile din ultima saptamana a randamentelor pentru monedele regionale. Chiar daca nu sunt semne clare legate de interventii oficiale pana in acest moment, credem ca sansele unor astfel de actiuni au crescut considerabil, intrucat ne aflam acum la nivelurile din decembrie, de la care a inceput aprecierea condusa de intrarile straine", se arata intr-un raport al bancii transmis vineri dimineata.

Ministerul Finantelor Public a atras 541,9 milioane lei prin licitatia de obligatiuni cu scadenta la trei ani, sub valoarea indicativa de 700 milioane lei, la un randament de 4,96%, in urcare cu 0,5 puncte fata de precedenta emisiune cu aceeasi scadenta.

La inceputul lunii mai cursul BNR a atins cel mai redus nivel din acest an, de 4,3072 lei/euro, aprecierea leului fiind sustinuta in principal de investitorii straini care au inceput sa cumpere lei, pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.

Mai multi analisti au spus ca baca centrala ar fi cumparat indirect valuta in primele patru luni, iar potrivit calculelor ING Bank, BNR si-a crescut rezervele cu aproape 3 miliarde euro.

"Totusi, ne temem ca aceasta rezolvare a problemei (posibila interventie a BNR - n.r.) pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece interventiile ar rezulta in rate mai ridicate, care ar afecta eventual si mai tare titlurile de stat in lei. Asadar, credem ca alte masuri, precum o limita simbolica la suma disponibila la repo, ar putea fi luate in calcul. Pana atunci insa, datele legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului", considera analistii ING Bank.

Cursul BNR de vineri, de 4,5535 lei/euro, indica o depreciere de 2,8% a leului in raport cu euro, de la inceputul anului. In raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut insa 5,7% fata de euro.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 4,17% - 4,67% pe an, dupa ce joi au fost la 3,35% - 3,85% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu pe termen de o saptamana au avansat la 4,38% - 4,88% pe an, de la nivelurile de joi, de 3,48% - 3,98% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri