Premierul Ponta spune, intr-un interviu acordat Deutsche Welle inainte de vizita in Germania, ca s-a pus de acord atat cu perspectiva presedintelui Basescu,cat si cu cea a Poloniei privind adoptarea monedei euro si considera ca Romania poate fi pregatita structural pentru acest obiectiv in 2017-2018
Intrebat cand apreciaza ca ar trebui Romania sa adere la euro si dupa ce reporterul afirma ca impresia sa este ca "de la un punct incoace v-ati pus de acord cu perspectiva presedintelui Basescu", premierul afirma ca s-a pus de acord atat cu perspectiva presedintelui, cat si cu cea a Poloniei.

"M-am pus de acord si cu perspectiva presedintelui Basescu, m-am pus de acord si cu perspectiva Poloniei, celalalt mare jucator din afara euro. Sunt doua lucruri care trebuie sa se uneasca: in primul rand, Romania sa fie pregatita structural, nu doar cu criteriile nominale, inflatie, deficit, datorie publica, ci si capacitatea noastra de a rezista la competitia din zona euro, caci daca intram nepregatiti, ne ducem in faliment. Deci, acesta este primul criteriu pe care Romania, din punctul meu de vedere, il poate indeplini in perspectiva 2017-2018. Al doilea criteriu, care nu tine de Romania si Polonia, ci de deciziile care se iau in zona euro si anume, dupa criza financiara, dupa programele de ajutor din Portugalia, Irlanda, Grecia, Cipru, zona euro sa aiba o politica mult mai coordonata si mai clara fata de noii membri. Deci eu cred ca euro va supravietui cu bine acestei crize, cred insa ca va duce inevitabil la niste schimbari si anume la o politica fiscala, bugetara mai bine coordonata in zona euro si Romania, daca e pregatita in 2017-2018, trebuie sa intre in zona euro. E in avantajul nostru sa nu spunem, cum spune Marea Britanie «nu vrem in euro», e in avantajul nostru sa ne stabilim ca target politic si strategic acest lucru si, daca nu sunt prea optimist, cred ca putem fi membri in 2018", afirma Ponta, citat de Mediafax.

Interviul a fost acordat de Ponta agentiei germane inainte de vizita pe care o va efectua, luni si marti, la Berlin, unde se va intalni cu cancelarul Angela Merkel.

La finele anului trecut, cand Romania inca pastra tinta de adoptare a monedei euro in 2015, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie.

In luna aprilie, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro, premierul Victor Ponta afirmand atunci ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania.

El a amintit ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

O luna mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen sau chiar renuntarea la o data tinta.merge p

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri