Manifestatiile desfasurate in mai multe orase turcesti sunt urmarite cu atentie in lumea araba, producand ingrijorari in randul liderilor islamisti, care prezinta de mai mult timp Turcia ca un model de reusita a islamului politic, potrivit unor analisti, citati de AFP.
Mii de turci au participat la manifestatiile antiguvernamentale, sfidand apelul premierului Recep Tayyip Erdogan de a pune capat celor mai grave tulburari din cei aproximativ zece ani de cand se afla in functie, anunta Mediafax.

Tulburarile au inceput in momentul in care politia a reprimat brutal o campanie pentru salvarea unui parc din Istanbul si s-au transformat in manifestatii la scara nationala impotriva lui Erdogan si a partidului sau, AKP, considerat tot mai autoritar. Aceste evenimente sunt urmarite indeaproape de tarile afectate de "primavara araba".

Egiptul si Tunisia, unde islamistii au venit la putere in urma alegerilor, "trebuie sa fie ingrijorate de probleme intalnite de Turcia lui Erdogan, care constituie un model de succes de functionare" a islamului politic, apreciaza Antoine Basbous, de la Observatorul Tarilor Arabe, la Paris.

Tunisia si Egipt, unde revolte fara precedent au dus la indepartarea de la putere a doi dictatori in 2011 si au deschis calea islamistilor, au prezentat in nenumarate randuri Turcia ca pe un model de democratie islamista moderata.

Partidul islamist tunisian Ennahda, care a castigat primele alegeri organizate dupa revolta, si-a exprimat deschis admiratia pentru "modelul turc", in timp ce presedintele egiptean Mohamed Morsi, care a sustinut un discurs in fata unui congres al AKP din septembrie 2012, a afirmat ca partidul lui Erdogan este "o sursa de inspiratie".

Insa cele doua tari arabe cunosc o polarizare in crestere intre islamisti si laici, primii, aflati la putere, fiind acuzati pentru faptul ca nu-si respecta promisiunea de a garanta drepturile si libertatile.

In Egipt, multi fac o paralela intre protestele fata de AKP si o reuniune impotriva presedintelui Morsi, prevazuta la 30 iunie, cu ocazia implinirii unui an de la preluarea functiei.

Dar membri ai Partidului Libertatii si Justitiei (PLJ), condus de Morsi, afirma ca asemenea comparatii urmaresc doar sa-i submineze pe
liderii islamisti.

"Ceea ce se petrece in Turcia nu are nicio legatura cu nevoile cotidiene sau economice, ci urmareste sa promoveze ideea ca regimurile islamiste, care au realizat performante economice si au demonstrat lumii ca pot face fata tuturor provocarilor externe, au esuat", a dat asigurari Murad Ali, un oficial al PLJ, intr-un interviu acordat cotidianului independent Al-Masri Al-Yom.

Dar Basbous apreciaza ca manifestatiile din Turcia le amintesc liberalilor si laicilor din lumea araba "ca ei au fost motorul schimbarii" in 2011.

Aceasta nu va insemna neaparat o schimbare de regim, adauga analistul, fiindca opozitia islamistilor in Egipt si Turcia este slaba si prost organizata.

Analistul politic tunisian Sami Brahem afirma, la randul sau, ca "exista tentative de a exporta ceea ce se petrece in Turcia spre Tunisia. Va fi dificil sa se faca o miscare de protest de amploare, dar (situatia din Turcia) poate constitui o sustinere morala pentru toti laicii fata de Guvernele islamiste".

Unii considera ca manifestatiile din Turcia reflecta o nemultumire regionala fata de islamul politic, insa Erdogan a fost ales de trei ori, cu o crestere constanta a numarului de voturi in favoarea sa.

La peste doi ani de la revolte, Egiptul si Tunisia traverseaza o criza economica si, in opinia unor specialisti, economia, mai mult decat ideologia, va provoca noi actiuni de protest.

Incertitudinea politica din Tunisia a paralizat investitiile straine si ameninta redresarea domeniului turistic, care reprezinta 7% din PIB si angajeaza aproximativ 400.000 de tunisieni. Instabilitatea din Egipt are aceleasi consecinte si afecteaza negocierile cu FMI privind un imprumut.

"Esecul unor guverne de a realiza promisiunile (economice si sociale) poate conduce la o noua miscare de contestare", apreciaza Brahem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri