Modificarea legislatiei Autoritatii de Supraveghere Financiara si selectarea conducatorilor pe criterii profesionale reprezinta o cerinta a FMI, care a solicitat si definirea mai buna a conflictului de interese, ambele obligatii fiind trecute in scrisoarea de intentie transmisa la Washington.
"Ne vom asigura ca aranjamentele de ordin legislativ si institutional privind autoritatea integrata de reglementare a sectorului financiar non-bancar, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vor fi revizuite pentru a respecta cele mai bune practici internationale, mai ales in ceea ce priveste calificarile profesionale minime impuse membrilor Consiliului ASF si conflictul de interese", se arata in textul scrisorii obtinute de Mediafax.

Guvernul a decis recent ca membrii Consiliului ASF vor fi renumiti de Parlament pana la 30 iunie, conform organigramei restranse, luand insa in calcul un prag mai mare al experientei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, aceasta vechime fiind ceruta de catre presedintele Traian Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat.

Membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au fost validati de catre Parlament la sfarsitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa restranga numarul acestora, iar Parlamentul sa se reuneasca din nou pentru a numi membrii Consiliului pana la data de 30 iunie 2013, cand se incheie actuala sesiune.

Ordonanta stabileste ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis insa in acelasi timp ca membrii Consiliului ASF trebuie selectati exclusiv pe baza unei experiente profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Prin ordonanta de saptamana trecuta nu se aduc clarificari suplimentare in ceea ce priveste conflictul de interese.

Dan Radu Rusanu, numit in functia de presedinte al ASF, va avea sub supraveghere si firma detinuta de familia sa, International Sinaia, listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, dar el a sustinut ca nu exista incompatibilitate.

Familia Rusanu controleaza 91,1% din titlurile International Sinaia, un pachet de 44,15% din titluri fiind detinute prin intermediul firmei RADAN 2000 (detinuta de sotia deputatului), iar fiicele acestuia au cumulat aproape 47%. Cele mai recente raportari, publicate pe Bursa de Valori Bucuresti la finele anului trecut, arata ca un pachet de 8,9% din companie este detinuta de mici actionari.

International Sinaia este listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

Rusanu a precizat ca obiectul de activitate al International Sinaia este turismul, iar legea prevede ca membri ASF sa nu detina personal sau "membrii familiei lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entitatilor prevazute la litera d) sau din drepturile de vot, ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie al acestora".

De asemenea, Rusanu a indicat prevederile mentionate la litera d) al articolului 9, care precizeaza entitatile in care nu pot activa membri ASF: "cele care vizeaza activitatea intermediarilor in instrumente financiare si a organismelor de plasament colectiv, societatile de administrare a investitiilor, cele care vizeaza activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea, cele care vizeaza sistemul de pensii private, conform Legii 411/2004, societatile de investitii financiare".

Presedintele Traian Basescu a trimis initial legea in Parlament pentru reexaminare, aratand ca forma aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta era mai stricta in privinta cerintelor pentru membrii ASF, atat in ceea ce priveste experienta profesionala, cat si legaturile de rudenie si de interese.

In varianta aprobata de Guvern, persoanele numite la conducerea ASF trebuiau sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de directori ori alte functii la persoanele juridice si entitatile care sunt supuse supravegherii ASF si sa nu detina ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora.

Acest text a fost insa modificat in Camera Deputatilor, la Comisia Juridica, la initiativa deputatilor Vasile Varga (PNL), Ioan Cupsa (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Luminita Adam (PP-DD), Eugen Nicolicea (PSD) si Cosmin Necula (PSD).

Textul Guvernului acoperea din punct de vedere legal toate firmele care intra in sfera de supraveghere a noului organism, inclusiv firmele care au actiuni listate, intrucat ASF a preluat atributiile celor trei comisii de supraveghere financiara, respectiv CNVM, CSA si CSSPP.

Printre drepturile pe care le are ASF in ceea ce priveste companiile listate se regasesc limitarea drepturilor de vot in AGA, analizarea pretului si modalitatii prin care acesta a fost stabilit intr-o oferta derulata pentru delistarea unei companii.

De asemenea, ASF poate aplica amenzi si alte sanctiuni pentru sefii firmelor listate sau actionarii acestora, daca acestia incalca prevederi ale legislatiei pietei de capital.

Astfel, in cazul in care familia Rusanu va dori sa delisteze International Sinaia, Dan Radu Rusanu ar putea superviza, din calitatea de presedinte al ASF, daca pretul propus actionarilor minoritari a fost calculat cu respectarea prevederilor legislative.

Mai mult, ASF poate solicita societatii admise la tranzactionare toate informatiile pe care le considera necesare, in vederea protectiei investitorilor si asigurarii unei functionari ordonate a pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri