UniCredit Tiriac Bank a finantat circa 100 de IMM-uri cu 25 milioane euro prin initiativa Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii (FEI), banca mai avand la dispozitie 87,5 milioane euro pentru credite noi.
JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale. In Romania, JEREMIE este finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013, finantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare, relateaza Mediafax.

“Acest instrument a creat pentru Romania doua noutati absolute, anume garantia cu portofoliu si fondul cu capital de risc. Chiar daca a pornit mai greu acest instrument in clipa de fata arata ca are o explozie a cerintelor din partea IMM-urilor si pot sa spun ca in acest moment din 100 milioane euro (suma alocata - n.r.), expunerea este de 160 milioane euro pentru ca in momentul de fata avem un succes cu JEREMIE", a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Economiei si membru al Comitetului de Investitii pentru Fondul de Participare JEREMIE.

El a precizat ca a propus marirea sumei JEREMIE alocata cu 50 milioane de euro, fata de cele 100 milioane euro din prezent, insa trebuie analizat daca aceste fonduri suplimentare vor fi angajate de IMM-uri.

"In urma acestei solicitari din Comitetul de Monitorizare al Programului POS CCE va fi discutata si vom vedea cam cat ar fi optim sa marim, in termeni de finantare, de alocare, tinand cont si de avantajul pe care Romania l-ar avea pentru prelungirea la n+3 a termenului in care banii europeni vor fi cheltuiti", a spus Ciocanea.

Pe de alta parte, secretarul de stat a mentionat ca la nivelul Comisiei Europene exista intentia de a creste rolul acestor instrumente, concurand granturile pentru IMM-uri.

Creditele cu garantii JEREMIE sunt acordate in conditii preferentiale, respectiv cu o rata a dobanzii mai redusa cu pana la 100 de puncte de baza si cu garantii scazute, cuprinse intre 0% si 70%, in functie de situatia financiara a companiei.

IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maxim 1,87 milioane euro sau echivalent lei, pentru o perioada de 1-6 ani.

Valoarea maxima a garantiei este de 1,5 milioane euro sau echivalent lei, garantia reprezentand 80% din cuantumul facilitatii.

Creditele acordate de UniCredit Tiriac Bank au atins in prezent o rata de absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, circa 100 de IMM-uri accesand fonduri cu aceasta garantie, cu o valoare medie a imprumuturilor de 280.000 euro.

Cele mai multe IMM-uri care au accesat imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc. Jumatate din totalul fondurilor a fost absorbita de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani).

"In conditiile in care IMM-urile sunt in general cele mai afectate de turbulentele economice, suntem bucurosi ca, per total, prin instrumentul de garantare JEREMIE mai mult de 1.500 de companii mici si mijlocii din Romania au accesat imprumuturi in valoare de circa 160 milioane euro pana in prezent", a declarat Hubert Cottogni, director adjunct in cadrul FEI.

Initiativa JEREMIE, administrata in Romania de catre FEI, reprezinta o noua modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a sustine evolutia IMM-urilor.

Pe langa UniCredit Tiriac Bank, credite cu garantii JEREMIE mai sunt acordate de BCR si Raiffeisen Bank.



Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri