Garanti Bank estimeaza o scadere a dobanzii de politica monetara de 0,75 puncte in acest an, la 4,5%, si de 0,5% la inceputul anului viitor, pana la 4%, insa presiunea asupra leului ar putea amana relaxarea dobanzii cheie, cursul urmand sa se stabilizeze la 4,35 lei/euro pana la finele anului.
BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 5,25% in sedinta din mai a Consiliului de Administratie, guvernatorul Mugur Isarescu afirmand la acel moment ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a Consiliului de Aadministratie, care va avea loc la 1 iulie.

"Conditiile actuale de piata, cu o continua contractie a creditului, cer o finantare mai ieftina. Data fiind imbunatatirea asteptarilor asupra inflatiei, BNR poate da o mana de ajutor cererii interne printr-o politica monetara mai relaxata", a declarat intr-un comunicat Rozalia Pal, economist-sef al Garanti Bank.

Garanti Bank estimeaza ca pana la finalul acestui an cursul de schimb se va stabiliza la aproximativ 4,35 lei/euro si va ajunge la 4,25 lei/euro in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil, potrivit raportului macroeconomic trimestrial aferent trimestrului al doilea.

Evolutia leului va fi strans legata de apetitul investitorilor straini pentru titlurile de stat, dar si pentru companiile detinute de stat, incluse pe lista de privatizari, si, implicit, de succesul proiectelor de privatizare.

Raportul evidentiaza ca relaxarea politicii monetare este unul dintre putinii factori care ar putea duce la cresterea consumului intern.

De asemenea, inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola contribuie pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.

"Cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de catre cererea externa. In ceea ce priveste cererea interna, consumul a fost afectat in principal de scaderile in termeni reali ale salariilor in sectorul privat, iar investitiile au fost afectate de blocarea fondurilor europene. Totusi, Garanti Bank estimeaza ca apetitul consumatorilor ar putea fi impulsionat printr-o finantare mai ieftina in moneda locala si prin posibila apreciere a leului in a doua parte a anului", se mai arata in comunicat.

Totodata Garanti estimeaza o rata a inflatiei de 3,5% pentru finalul acestui an, ajungand astfel in intervalul de tinta al BNR. Se asteapta pe de o parte la scaderea preturilor la alimente, ca urmare a recoltei mai bune din acest an, iar pe de alta parte la mentinerea presiunilor asupra preturilor la energie, cu o crestere proiectata de 13,6% in decembrie 2013 fata de anul trecut.

Banca centrala a redus in mai prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri